Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kontrola kvalitete mlijeka i jogurta gradske mljekare u Čačku u periodu 1972.-1978.

Milica Milovanović ; Zavod za zdravstvenu zaštitu, Čačak
Milomir Jovanović
Miodrag Pantelić ; Pedagoško-tehnološki fakultet, Čačak


Puni tekst: hrvatski pdf 763 Kb

str. 187-190

preuzimanja: 334

citiraj


Sažetak

Biološka vrijednost mlijeka je vrlo velika. Mlijeko sadrži gotovo sve potrebne hranjive tvari: energetske i zaštitne u takvim odnosima da ih organizam može najbolje koristiti. U sastav mlijeka pored vode ulaze: bjelančevine, lipidi, ugljikohidrati, vitamini, enzimi i mineralne tvari. Mlijeko posjeduje miris koji je posljedica mnogih sastojaka a kuhanjem ovaj miris postaje specifičan. Energetska vrijednost jedne litre mlijeka iznosi oko 640 kal.

Ključne riječi

mlijeko; jogurt; kontrola kvalitete

Hrčak ID:

115527

URI

https://hrcak.srce.hr/115527

Datum izdavanja:

1.8.1979.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.230 *