Izvorni znanstveni članak
Kontrola kvalitete mlijeka i jogurta gradske mljekare u Čačku u periodu 1972.-1978.
Milica Milovanović
; Zavod za zdravstvenu zaštitu, Čačak
Milomir Jovanović
Miodrag Pantelić
; Pedagoško-tehnološki fakultet, Čačak
Sažetak
Biološka vrijednost mlijeka je vrlo velika. Mlijeko sadrži gotovo sve potrebne hranjive tvari: energetske i zaštitne u takvim odnosima da ih organizam može najbolje koristiti. U sastav mlijeka pored vode ulaze: bjelančevine, lipidi, ugljikohidrati, vitamini, enzimi i mineralne tvari. Mlijeko posjeduje miris koji je posljedica mnogih sastojaka a kuhanjem ovaj miris postaje specifičan. Energetska vrijednost jedne litre mlijeka iznosi oko 640 kal.
Ključne riječi
mlijeko; jogurt; kontrola kvalitete
Hrčak ID:
115527
URI
Datum izdavanja:
1.8.1979.
Posjeta: 1.230 *