Izvorni znanstveni članak
Ymer
Jasmina Lukač
; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Sažetak
Poznavanje fermentiranih mlijeka staro je preko 5000 godina i kroz vjekove njihovo uživanje postalo je veoma rašireno, osobito kada se između 18. i 19. stoljeća pojavila teorija Mečnikova, koja proizlazi iz spoznaje da su neki mikroorganizmi kiselih mlijeka u stanju preživjeti pasažu u ljudskom organizmu, a ujedno utječu pozitivno na zdravstveno stanje ljudi koji redovito konzumiraju fermentirana mlijeka. Ymer bi mogao postati proizvodom interesantnim i za naše tržište, posebno onaj sa smanjenom količinom mliječne masti, naročito za potrošače koji žele mliječni proizvod manje kalorične vrijednosti, a bogat bjelančevinama.
Ključne riječi
Hrčak ID:
115590
URI
Datum izdavanja:
1.10.1979.
Posjeta: 839 *