Pregledni rad
Razvoj proizvodnje i prerade mlijeka u SAP Vojvodini tokom posljednjih 20 godina
Dragoljub Gavarić
; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Dorđe Vujić
Marijana Carić
Spasenija Milanović
Sažetak
U proteklih 20 godina u proizvodnji i preradi mlijeka u Vojvodini desile su se brojne promjene koje su dovele do toga da ova grana prehrambene industrije preraste u modernu industriju za proizvodnju i preradu mlijeka. Iz relativno malog asortimana mliječnih proizvoda koji je postojao početkom šezdesetih godina nastale su danas brojne vrste različitih proizvoda od mlijeka kao što su pasterizirano i sterilizirano mlijeko i mliječni napici, kiselo-mliječni proizvodi, maslac, mlijeko u prahu, različiti sirevi, sladoled, itd. sa mnogo varijacija unutar jedne iste kategorije.
Ključne riječi
mlijeko; razvoj proizvodnje; prerada
Hrčak ID:
115965
URI
Datum izdavanja:
2.4.1982.
Posjeta: 1.863 *