Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Primjena toplinske energije mikrovalova u prehrambenoj industriji

Nikola Taboršak ; Prehrambeno-biotehnološki institut, Zagreb
Nada Anić
Krešo Anić


Puni tekst: hrvatski pdf 553 Kb

str. 174-177

preuzimanja: 915

citiraj


Sažetak

U radu su izneseni osnovni principi korištenja energije mikrovalova za toplinsko tretiranje namirnica. Opisana su osnovna svojstva mikrovalova i navedene različite mogućnosti primjene u pojedinim tehnološkim operacijama. Ukratko je razmotreno djelovanje mikrovalova na pojedine sastojke namirnica i prehrambenu vrijednost namirnica. Upozoreno je na baktericidno djelovanje mikrovalova i djelovanje na enzime. Analizirane su ekonomske i tehnološke prednosti korištenja mikrovalova u komparaciji s klasičnim postupcima zagrijavanja.

Ključne riječi

prehrambena industrija; primjena toplinske energije; mikrovalovi

Hrčak ID:

116236

URI

https://hrcak.srce.hr/116236

Datum izdavanja:

1.6.1983.

Posjeta: 1.571 *