Izvorni znanstveni članak
Utjecaj silažnog sirovog mlijeka na stabilnost kratkotrajno UHT steriliziranog čokoladnog mlijeka u toku skladištenja
Božidar Maslovarić
; Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad
Života Burmazović
Dušan Nićiforović
Suzana Petrik
Sažetak
Ispitivan je utjecaj sirovog mlijeka od krava hranjenih posebno silažom (silažno mlijeko) ili hranjenih bez silaže (nesilažno mleko) kao i polusilažno, dobiveno miješanjem oba mlijeka (50:50), na stabilnost čokoladnog mlijeka i njegovu trajnost za vrijeme skladištenja od 12 nedjelja, a na temperaturama od 5 °C i 20 °C. Iz tih razloga svake druge sedmice (2, 4, 6, 8, 10, 12 nedjelja) uzimana šupo dva pakovanja (0,5 litara) od obje temperature skladištenja i od sva tri čokoladna mlijeka, za fizičko-kemijske analize na: viskozitet mlijeka, količinu izdvojenog vrhnja, suhu tvar izdvojenog vrhnja, količinu izdvojenog taloga i suhu tvar izdvojenog taloga.
Ključne riječi
sirovo mlijeko; UHT sterilizirano čokoladno mlijeko; stabilnost; skladištenje
Hrčak ID:
116471
URI
Datum izdavanja:
1.10.1983.
Posjeta: 1.274 *