Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj silažnog sirovog mlijeka na stabilnost kratkotrajno UHT steriliziranog čokoladnog mlijeka u toku skladištenja

Božidar Maslovarić ; Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad
Života Burmazović
Dušan Nićiforović
Suzana Petrik


Puni tekst: hrvatski pdf 1.439 Kb

str. 302-311

preuzimanja: 411

citiraj


Sažetak

Ispitivan je utjecaj sirovog mlijeka od krava hranjenih posebno silažom (silažno mlijeko) ili hranjenih bez silaže (nesilažno mleko) kao i polusilažno, dobiveno miješanjem oba mlijeka (50:50), na stabilnost čokoladnog mlijeka i njegovu trajnost za vrijeme skladištenja od 12 nedjelja, a na temperaturama od 5 °C i 20 °C. Iz tih razloga svake druge sedmice (2, 4, 6, 8, 10, 12 nedjelja) uzimana šupo dva pakovanja (0,5 litara) od obje temperature skladištenja i od sva tri čokoladna mlijeka, za fizičko-kemijske analize na: viskozitet mlijeka, količinu izdvojenog vrhnja, suhu tvar izdvojenog vrhnja, količinu izdvojenog taloga i suhu tvar izdvojenog taloga.

Ključne riječi

sirovo mlijeko; UHT sterilizirano čokoladno mlijeko; stabilnost; skladištenje

Hrčak ID:

116471

URI

https://hrcak.srce.hr/116471

Datum izdavanja:

1.10.1983.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.274 *