Stručni rad
STANJE I SMJERNICE RAZVOJA SVINJOGOJSTVA S POSEBNIM OSVRTOM NA ISTOČNU HRVATSKU
Gordana Kralik
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Vladimir Margeta
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zoran Luković
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Igor Kralik
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Svinjogojstvo u istočnoj Hrvatskoj predstavlja značajnu granu poljoprivredne proizvodnje. Svinjsko meso je bitan izvor hranjivih tvari u prehrani stanovništva. Suvremena proizvodnja svinja zasniva se na kvalitetnim proizvodnim tipovima i hibridima svinja koji se odlikuju visokim proizvodnim rezultatima, prije svega u pogledu mesnatosti i intenziteta prirasta. Ovakva proizvodnja organizirana je na modernim farmama u kojima se do maksimuma iskorištava visok genetski potencijal svinja u pogledu ekonomskih i klaoničkih svojstava. U okviru pet županija istočne Hrvatske uzgaja se ukupno na svinjogojskim farmama 18.227 rasplodnih krmača koje se nalaze pod selekcijom. Najzastupljenije su hibridne krmače PIC (56,94%) i TOPIGS (32,89%), a autohtona crna slavonska svinja je brojnija (4,20%) od ostalih čistih pasmina i njihovih križanaca. Osim na velikim farmama, značajan dio svinjogojske proizvodnje odvija se na manjim obiteljskim gospodarstvima koja se u uglavnom teško mogu nositi sa zahtjevima današnjeg tržišta. Skorim ulaskom u EU otvaraju se brojne mogućnosti za unapređenje svinjogojskog sektora, kako u velikim proizvodnim sustavima, tako i na obiteljskim gospodarstvima. U ovom radu opisani su glavni sustavi držanja svinja na našem području te proizvodni modeli i rješenja koja će omogućiti u budućnosti organiziranje svinjogojske proizvodnje u skladu sa zakonitostima i potrebama tržišta, ali i u duhu održive svinjogojske proizvodnje. Poseban naglasak stavljen je na proizvodnju svinja u skladu s kriterijima dobrobiti i zdravlja životinja, na provedbu dobre stočarske prakse te uzgoj koji je u funkciji zaštite prirodnih resursa i ekosustava. Također, opisana je i proizvodnja obogaćenih proizvoda s dodanom vrijednošću koji imaju odlike funkcionalne hrane, kao i visokovrijednih tradicionalnih proizvoda od svinjetine, čija proizvodnja u značajnoj mjeri može odrediti rentabilnost svinjogojske proizvodnje u budućnosti. Obogaćivanje svinjskog mesa s omega-3 polinezasićenim masnim kiselinama, kao što su eikozapentaenska i dokozaheksaenska, te mikroelementom selenom, svrstava ga u animalnu namirnicu koja odgovara suvremenim preporukama prehrane ljudi.
Ključne riječi
svinje; proizvodni sustavi; dobrobit; meso; funkcionalna hrana
Hrčak ID:
118114
URI
Datum izdavanja:
10.2.2014.
Posjeta: 2.096 *