Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ocjena aktivnosti ankilozantnog spondilitisa primjenom BASDAI i ASDAS instrumenta

Dubravka Bobek ; Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Klinička bolnica “Dubrava”, Zagreb, Hrvatska
Iva Žagar ; Klinika za reumatske bolesti i rehabilitaciju, Klinički bolnički centar Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Kristina Kovač Durmiš ; Klinika za reumatske bolesti i rehabilitaciju, Klinički bolnički centar Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Porin Perić ; Klinika za reumatske bolesti i rehabilitaciju, Klinički bolnički centar Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Božidar Ćurković ; Klinika za reumatske bolesti i rehabilitaciju, Klinički bolnički centar Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Đurđica Babić-Naglić ; Klinika za reumatske bolesti i rehabilitaciju, Klinički bolnički centar Zagreb, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 444 Kb

str. 5-10

preuzimanja: 785

citiraj


Sažetak

Za procjenu aktivnosti ankilozantnog spondilitisa (AS) najčešće se koristi Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI) kojim se kroz 6 pitanja evaluira 5 osnovnih simptoma bolesti (umor, bol u kralježnici, bol i oteklina zglobova, osjetljivost enteza, intenzitet i trajanje jutarnje zakočenosti). Za razliku od navedenog, Ankylosing Spondylitis Disease Activity Score (ASDAS) je indeks za procjenu aktivnosti AS koji uz bolesnikovu procjenu simptoma bolesti (bolova u kralježnici, trajanja jutarnje zakočenosti, aktivnosti bolesti, bolova i otekline perifernih zglobova) uključuje reaktante akutne faze (SE ili CRP).
Cilj rada bio je usporediti BASDAI i ASDAS indekse na skupini bolesnika s AS, procijeniti njihovu sukladnost i utjecaj SE, umora i boli u kralježnici na dobivene vrijednosti.
Istraživanje je provedeno po tipu presječne studije u skupini od 36 bolesnika s AS kojima je procijenjena razina aktivnosti bolesti BASDAI i ASDAS (SE) indeksom. Statistička analiza podataka učinjena je Student t-testom te tablicama frekvencije za neparametrijske podatke.
Kao što je i očekivano potvrđena je značajna korelacija između BASDAI i ASDAS indeksa (r=0,796; p=0,00). Prosječna vrijednost BASDAI/ASDAS svih bolesnika iznosila je 4,2/2,8. Od 36 bolesnika s AS prema BASDAI indeksu 42% je imalo blago aktivnu bolest (BASDAI <4), dok je prema ASDAS indeksu 44% bolesnika imalo jako aktivnu bolest (ASDAS 2,1-3,5). Bolesnici s višim BASDAI indeksom imaju statistički značajno izraženiji umor i bol u kralježnici bez statistički značajne razlike u sedimentaciji (p=0,120). Ispitanici s višim ASDAS indeksom imaju također značajno izraženiji umor i bol u kralježnici, ali za razliku od BASDAI-a i sedimentaciju (p=0,001). ASDAS je noviji klinički indikator aktivnosti AS koji je usporediv s BASDAI instrumentom. U ovoj skupini bolesnika ASDAS se čini osjetljivijim upitnikom jer diskriminira više bolesnika s aktivnom bolešću.

Ključne riječi

ankilozantni spondilitis; aktivnost bolesti; BASDAI; ASDAS

Hrčak ID:

124377

URI

https://hrcak.srce.hr/124377

Datum izdavanja:

1.4.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.666 *