Skip to the main content

Review article

Nefarmakološko liječenje bolesnika sa spondiloartropatijama

Simeon Grazio ; Clinic for Rheumatology, Physical Medicine and Rehabilitation, Clinical Hospital Centre “Sestre milosrdnice”, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 493 Kb

page 69-84

downloads: 1.330

cite


Abstract

Unatoč napretku farmakoterapije nefarmakološke metode i poglavito terapijske vježbe su osnov liječenja spondiloartropatija. U ovom pregledu obrađeni su različiti programi fizikalne terapije u ankilozantnom spondiitisu i u drugim spondiloartropatijama s naglaskom na njihovu dobrobit i potencijalne indikacije, kao i na ograničenja kako u kliničkoj praksi tako i u istraživanjima.
Dokazano je da formalna fizikalna terapija pod nadzorom fizioterapeuta rezultira smanjenjem boli i zakočenosti, te da poboljšava držanje, pokretljivost, funkciju i kvalitetu života. Osim terapijskih vježbi na suhom, korisne mogu bit i vježbe u vodi (uključivo balneoterapiju), a u najtežim slučajevima može biti indicirana i hospitalna rehabilitacija. Liječnici moraju primijeniti nefarmakološku terapiju kao dio sveobuhvatne terapijske strategije. Iako su podaci nedostatni da bi se utvrdilo koji se specifični programi fizikalne terapije preporučuju ovaj pregled pokazuje da je fizikalna terapija učinkovit oblik intervencije i ostaje bitni dio liječenja s naglaskom na kontinuirano i redovito provođenje terapijskih vježbi.

Keywords

ankilozantni spondilitis; fizikalna terapija; psorijatični arthritis; spondiloartropatije; terapijske vježbe

Hrčak ID:

124410

URI

https://hrcak.srce.hr/124410

Publication date:

20.10.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 2.323 *