Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Religioznost studenata i njezin utjecaj na svakodnevni život

Zdravka Leutar ; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivan Leutar


Puni tekst: hrvatski pdf 199 Kb

str. 151-175

preuzimanja: 1.076

citiraj


Sažetak

U radu je prikazano istraživanje dimenzija religioznosti i njezin utjecaj na svakodnevni život na uzorku od 117 studenata tri generacije Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u Zagrebu koji su slušali izborni kolegij »Duhovnost i socijalno djelovanje«. Ispitivani su: unutarnji sadržaji religioznosti; odnos prema crkvenom nauku i propisima; utjecaji religioznosti na svakodnevni život. Svaka od ove tri skale imala je ipodskale. Ukupno je bilo dvanaest različitih područja religioznosti. Metoda koja se koristila bio je strukturirani upitnik sa 126 čestica, koji je sastavio Š. Š. Corić.
Rezultati su pokazali da je riječ o specifičnoj skupini koja je dosta homogena. So-ciodemografska obilježja nisu povezana s dimenzijama religioznosti, što je slučaj kod istraživanja religioznosti općenito. Najveću povezanost s religioznošću studenata pokazao je način njezina stjecanja i u nekim dimenzijama struktura obitelji. Otvorenost i kritičnost kao opća obilježja mladih i u ovom su se istraživanju pokazale značajnima.
Istraživanje je pokazalo da su studenti povremeni praktikanti vjere, a tek ih je jedna trećina redovitih praktikanata. Općenito su slabo zainteresirani za događanja i aktivnosti u Crkvi.
Uz različite aktivnosti koje Crkva poduzima po pitanju mladih, očito još uvijek treba tražiti što prilagođenije metode. Njihovu otvorenost i kritičnost treba usmjeriti u traženje novih putova i načina kako bi razvijali svoj duhovni život i živjeli ga u svojoj svakodnevici na njima svojstven način.

Ključne riječi

religioznost; studenti; praktikanti vjere; stjecanje religioznost; tolerantnost

Hrčak ID:

12051

URI

https://hrcak.srce.hr/12051

Datum izdavanja:

15.5.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.655 *