Skip to the main content

Original scientific paper

UTJECAJ EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIH TRETMANA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST U PLODOVIMA JAGODA TIJEKOM SKLADIŠTENJA

Ivna Štolfa orcid id orcid.org/0000-0002-6052-6624 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Department of Biology, Osijek, Croatia
Sead Marić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Department of Biology, Osijek, Croatia
Sanela Marić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Department of Biology, Osijek, Croatia
Aleksandar Stanisavljević ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek
Rosemary Vuković ; osip Juraj Strossmayer University of Osijek, Department of Biology, Osijek, Croatia
Martina Varga ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Department of Biology, Osijek, Croatia


Full text: english pdf 216 Kb

page 23-28

downloads: 634

cite


Abstract

Pravilno skladištenje voća učinkovit je način za održavanje kvalitete i nutritivne vrijednosti plodova nakon berbe. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kako ekološki prihvatljivi tretmani (otopina salicilne kiseline, otopina koloidnoga srebra i ozon) utječu na ukupnu antioksidacijsku aktivnost u plodovima jagoda (Fragaria x ananassa Duch.) sorte Albion tijekom 7 dana skladištenja pri 4°C. Koncentracije askorbinske kiseline, ukupnih fenola i ukupna antioksidacijska aktivnost u plodovima jagoda određeni su spektrofotometrijski. Svi primijenjeni tretmani prouzročili su povećanje koncentracije askorbinske kiseline u plodovima jagoda, što potvrđuje povoljno djelovanje navedenih tretmana na očuvanje kvalitete i nutritivne vrijednosti plodova. Tretman otopinom salicilne kiseline bio je najučinkovitiji, jer je prouzročio značajno povećanje koncentracije fenola, askorbinske kiseline i ukupne antioksidacijske aktivnosti na kraju perioda skladištenja.

Keywords

jagoda; uvjeti skladištenja; fenoli; askorbinska kiselina; ukupna antioksidacijska aktivnost

Hrčak ID:

131504

URI

https://hrcak.srce.hr/131504

Publication date:

22.12.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 1.605 *