Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PROFIL INTRAMUSKULARNIH MASNIH KISELINA TOVNIH BIKOVA IZ INTENZIVNOG UZGOJA

Danijel Karolyi orcid id orcid.org/0000-0003-0409-9071 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Antonija Jakupec ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 260 Kb

str. 39-45

preuzimanja: 363

citiraj


Sažetak

Profil intramuskularnih masnih kiselina (MK) mesa goveda istraživan je na uzorku simentalskih tovnih bikova iz intenzivnog sustava uzgoja u Hrvatskoj. Smještaj životinje bio je unutar objekata u zajedničkim betonskim boksovim na rešetkastom podu (RP grupa, n=15) ili na punom podu uz steljenje (PP grupa, n=15). Hranidba u obje grupe bila je u obliku potpuno izmiješanog obroka sastavljenog iz silaže kukuruznog zrna i stabljike, super koncentrata i sijena (prosječni sastav kg obroka: 599 g ST, 76 g sirovog proteina i 4,59 MJ ME). Bikovi su zaklani pri sličnoj dobi (494±17 dana) i tjelesnoj masi (597,5±56,4 kg) te je određen sadržaj intramuskularne masti (IMM, g/kg) i sastav MK (g/100g of total FA) M. longissimus thoracis-a. Prosječan sadržaj IMM iznosio je 25,49±9,21, dok su najzastupljenije MK bile C18:1 (36,28±3,99), C16:0 (22,61±1,81), C18:0 (17,18±1,71) i C18:2n-6 (9,15±3,08). Prosječni sadržaji ukupnih zasićenih MK (ZMK) i mono-nezasićenih MK (MNK) iznosili su 44,33±1,89 i 41,78±4,31, dok je sadržaj ukupnih poli-nezasićenih MK (PNMK) bio 13,89±4,72, s prosjecima ukupnih n-6 i n-3 PNMK od 12,93±4,52, odnosno 0,68±0,24. Omjeri PNMK/ZMK i n-6/n-3 bili su izvan nutritivno preporučenih vrijednosti, dok je sadržaj korisne konjugirane linolne kiseline (KLK) u prosjeku iznosio 0,285±0,082 g/100g ukupnih MK. Tip poda nije imao značajniji utjecaj na MK profil, osim nešto višeg sadržaja KLK i C20:1 te nižeg sadržaja C12:0 i n-6/n-3 omjera u RP grupi. Zaključeno je da dobiveni rezultati ukazuju na potrebu za hranidbenom strategijom koja može poboljšati nutritivnu kakvoću MK u goveđem mesu iz intenzivnog sustava proizvodnje.

Ključne riječi

govedina; simentalska pasmina; intramuskularna mast; masne kiseline; tip poda

Hrčak ID:

135259

URI

https://hrcak.srce.hr/135259

Datum izdavanja:

30.6.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.424 *