Veterinarski arhiv, Vol. 85 No. 1, 2015.
Izvorni znanstveni članak
Smrzavanje i otapanje uzoraka mlijeka prije nacjepljivanja na hranjivu podlogu poboljšava dijagnosticiranje stafilokoknog mastitisa u krava.
Faruk Pehlivanoglu
; Mehmet Akif Ersoy University, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Microbiology, Burdur, Turkey
Hakan Yardimci
; Ankara University, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Microbiology, Ankara, Turkey
Hulya Turutoglu
; Mehmet Akif Ersoy University, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Microbiology, Burdur, Turkey
Sažetak
Zbog osobina uzročnika dijagnostika stafi lokoknog mastitisa ponekad može biti otežana. Radi poboljšanja dijagnostike u ovom je istraživanju istražen učinak smrzavanja i otapanja pretraživanih uzoraka mlijeka prije provođenja standardnog postupka uzgoja uzročnika. Svaki od 228 uzetih uzoraka mlijeka kod kliničkog i supkliničkog mastitisa bio je nacijepljen na krvni agar sa 7 % ovčje krvi izravno te nakon postupka smrzavanja i otapanja. Rezultati uzgoja obaju postupaka bili su uspoređeni na osnovi broja vimena pozitivnih na stafilokoke i broja poraslih bakterijskih kolonija. Kod izravnog nacjepljivanja Staphylococcus spp. bio je izdvojen iz 91 uzorka mlijeka. Nakon smrzavanja i otapanja Staphylococcus spp. bio je izdvojen iz još 11 uzoraka, koji su bili negativni kod izravnog nacjepljivanje bez prethodnoga smrzavanja i otapanja. Broj vimena pozitivnih na Staphylococcus spp. bio je statistički značajno različit između tih dvaju pretraživanih postupaka. Razlike u broju kolonija izolata bile su također statistički značajne između rabljenih postupaka kod dijagnosticiranja kliničkog i supkliničkog mastitisa. Boljim se pokazao postupak prethodnog smrzavanja i otapanja uzoraka mlijeka. Rezultati upućuju na zaključak da smrzavanje i otapanje uzoraka mlijeka prije nacjepljivanja na hranjivu podlogu ima prednosti s obzirom da se taj postupak pokazao osjetljivijim za dokazivanje stafilokoka kod pojave mastitisa u mliječnih krava.
Ključne riječi
govedo; mastitis; mlijeko; smrzavanje; Staphylococcus spp
Hrčak ID:
135269
URI
Datum izdavanja:
23.2.2015.
Posjeta: 2.127 *