Skip to the main content

Review article

Značenje kartografske geovizualizacije prostornih podataka u multimedijskom interaktivnom atlasnom informacijskom sustavu

Mirjanka Lechthaler
Alexandra Stadler


Full text: croatian pdf 2.611 Kb

page 5-18

downloads: 839

cite

Full text: english pdf 2.611 Kb

page 4-18

downloads: 451

cite


Abstract

Atlasni informacijski sustavi (Atlas Information Systems - AIS) još su u procesu razvoja. Ponajviše se bave funkcionalnostima, ali se često ne koncentriraju na aspekte vizaulizacije. Prema tome, rješenja variraju od čistih implementacija GIS-a bez kartografskih svojstava do sustava koji su jednostavno utemeljeni na skeniranim kartama i koji ignoriraju tehnička ograničenja zaslona kao izlaznog medija.
Upotreba čitljive kartografike u multimedijskim i interaktivnim AIS-ima (MI-AIS) koji su prilagođeni tehničkim zahtjevima izlaznog medija jedan je od glavnih kriterija za prihvaćanje od strane korisnika. Danas MI-AIS mora biti hibridni sustav. Hibridni sustav oslanja se na kartografski poboljšanu kartografiku primjerenu i za vizualizaciju na zaslonu i za tisak visoke kvalitete. Uspostavom povezanosti između tih dvaju medija trebalo bi dobiti metodu proizvodnje odgovarajućih papirnatih karata visoke grafičke kvalitete kao sastavnog dijela sustava.
U radu se raspravlja o rezultatima istraživanja na Tehničko sveučilištu u Beču, do kojih je došla Istraživačka skupina za kartografiju. Rad se bavi tehničkim ograničenjima zaslona kao izlaznog medija, prilagodbom kartografike te međuovisnostima između razlučivosti izlaznog medija i mjerila.
Kartografike za zaslon i tisak razlikuju se u vizualizaciji ovisno o razlučivosti izlaznog medija. Veći grafički prikaz karte na zaslonu može se otisnuti u odgovarajućem manjem mjerilu s visokom grafičkom kvalitetom. Za primjer je uzeta upotrebljivost odgovarajućih grafičkih prikaza karte za vizualizacije na zaslonu u mjerilima 1:250 000 i 1:1 000 000.

Keywords

multimedija; interaktivnost; atlasni informacijski sustav; kartografika; vizualizacija

Hrčak ID:

13173

URI

https://hrcak.srce.hr/13173

Publication date:

15.6.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 2.437 *