Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.11608/sgnj.2015.20.003

Zahtjevnost zdravstvene njege u zbrinjavanju bolesnika s teškim poremećajem svijesti u odnosu na osnovne ljudske potrebe

Marijana Neuberg ; Sveučilište Sjever, Sveučilišni centar Varaždin, Jurja Križanića 33, 42000 Varaždin, Hrvatska
Bojana Filej ; Alma Mater Europaea – ECM, Slovenija, Gosposka ulica 1, 2000 Maribor, Slovenija


Puni tekst: hrvatski pdf 192 Kb

str. 8-14

preuzimanja: 6.299

citiraj


Sažetak

Ciljevi: Njega bolesnika s teškim poremećajem svijesti specifična je i zahtjevna, i fizički i psihički. Prosuđivanje poremećaja svijesti i određivanje njegova stupnja nije jednostavno. Namjera je istraživanja prikazati razmišljanja medicinskih sestara o zahtjevnosti skrbi za bolesnike s teškim poremećajem svijesti u odnosu na osnovne ljudske potrebe.
Metode: Koristila se kvantitativna i deskriptivna kauzalno neeksperimentalna metoda. Izrađen je originalni upitnik [23 aktivnosti za izvršavanje 14 osnovnih ljudskih potreba] na temelju teoretskih i praktičkih znanja i pregleda literature. U istraživanje je uključeno 100 medicinskih sestara Specijalne bolnice za kronične bolesti, koje se svaki dan brinu za pacijente s poremećajem svijesti. Pravilno
popunjeni upitnik vratilo je 80 ispitanika. Upotrijebljena je deskriptivna statistika i Pearsonov koeficijent korelacije. Sve vrijednosti smatrane su statistički značajnim na p˂0,05.
Rezultati: Iznalazi se da su psihički aspekti zahtjevni i izrazito zahtjevni za 58 (72,5%) medicinskih sestara, posebice pri pružanju zdravstvene njege pacijentima mlađe i srednje životne dobi (56 – 70,0%). Vrlo je zahtjevno mijenjanje položaja bolesnika (57 - 71,3%). U radu s mladim pacijentima najjače povezanosti odnosile su se na psihičku potporu obitelji mlađeg pacijenta (r=0,643, p˂0,001), te pružanje informacija o sestrinskoj skrbi koje traži obitelj (r=0,505, p˂0,001).
Zaključak: Medicinskim sestrama najzahtjevnije su aktivnosti u kojima medicinske sestre komuniciraju s obitelji pacijenta i pružaju psihičku potporu i potporu te postupci koji od medicinskih sestara iziskuju uporabu znatne fizičke aktivnosti. Fizičko i psihičko opterećenje medicinskih sestara u provođenju zdravstvene njege za bolesnike s teškim poremećajem svijesti veliko je te može uzrokovati sindrom izgaranja na poslu.

Ključne riječi

medicinska sestra; aktivnosti za zadovoljavanje ljudskih potreba; stupanj zahtjevnosti zdravstvene njege

Hrčak ID:

137448

URI

https://hrcak.srce.hr/137448

Datum izdavanja:

1.4.2015.

Posjeta: 7.685 *