Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.11608/sgnj.2015.20.004

Usporedba prekomjernog uživanja alkohola među učenicima u dvjema srednjim medicinskim školama

Danica Železnik ; University College of Health Sciences Slovenj Gradec, Glavni trg 1, 2380 Slovenj Gradec, Slovenia
Nea Bošnjak ; University College of Health Sciences Slovenj Gradec, Glavni trg 1, 2380 Slovenj Gradec, Slovenia
Boris Miha Kaučić ; University College of Health Sciences Slovenj Gradec, Glavni trg 1, 2380 Slovenj Gradec, Slovenia


Puni tekst: hrvatski pdf 198 Kb

str. 15-20

preuzimanja: 570

citiraj


Sažetak

Ishodišta: Uživanje alkohola je rašireno i među učenicima srednjih medicinskih škola. Ovaj fenomen zahtijeva intenzivan rad na osvješćivanju učenika i angažiranje učitelja koji bi učenike trebali poučiti o opasnostima prekomjernog uživanja alkohola i njegovim štetnim posljedicama.
Cilj: Utvrditi visinu rizika uživanja alkohola i stupanj osviještenosti glede posljedica zloupotrebe alkohola među učenicima dviju srednjih medicinskih škola te usporedba rezultata.
Uzorak i metode: Za prikupljanje podataka korišten je estandardizirani upitnik, koji je ispunilo 140 učenika četvrtoga razreda Srednje medicinske škole Slovenj Gradec (SNSG) i Srednje medicinske i kozmetičke škole Izola (SNCIZ). Upotrijebljena je deskriptivna statistika. Rezultati su testirani kontingentnim tablicama, Hi-kvadratnim testom i t-testom. Sve vrijednosti smatrane su statistički
značajnim kad je p < 0,05.
Rezultati: U zadnja tri mjeseca omjer opijenih/intoksiciranih učenika bio je viši u SNSG, gdje je bilo opijenih 23 (40 %) učenika do tri puta, a u SNCIZ četiri (8 %), što je statistički znakovita razlika (p = 0.01). Učenici se slažu da alkohol šteti zdravlju. S tom tvrdnjom složilo se 40 (69 %) učenika SNSG i 35 (74 %) u SNCIZ.
Zaključak: Učenici vrlo malo znaju o štetnosti alkohola, s obzirom na to da velika većina razlikuje znakove opijenosti, ali ne i štetne učinke dugotrajnog uživanja alkohola. U budućnosti je potrebno podignuti osviještenost učenika o štetnosti utjecaja alkohola primjenom različitih zdravstveno-obrazovnih aktivnosti.

Ključne riječi

učenici; alkohol; zloupotreba; osviještenost

Hrčak ID:

137449

URI

https://hrcak.srce.hr/137449

Datum izdavanja:

1.4.2015.

Posjeta: 1.312 *