Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/16.1.1576
Percepcija lokalnih dionika o mogućnostima razvoja hrvatskih otoka – primjer otoka Cresa
Ivan ĐOGIĆ
; Cresanka d.d., Varozina 25, Cres
Marija CERJAK
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, Zagreb
Sažetak
Hrvatski otoci se odlikuje specifičnim reljefom, klimom, tradicijom, običajima i poviješću što je uvjetovalo i njihov gospodarski razvoj. Poljoprivreda je, uz ribarstvo i pomorstvo, oduvijek bila glavna gospodarska djelatnost na hrvatskim otocima, no posljednjih desetljeća je gospodarska slika otoka promijenjena i danas se otočno gospodarstvo uvelike oslanja na turizam. Hrvatski otoci su uvelike sačuvali izvornu prirodnu i društvenu osnovu koja predstavlja njihovu najveću konkurentsku prednost. Pred hrvatskim otocima stoji mogućnost da poljoprivredu iskoriste u turističke svrhe, ne samo kroz visokokvalitetne proizvode, već i kroz poljoprivrednu tradiciju i stil života otočana. Visoka kvaliteta i jedinstvenost poljoprivrednih proizvoda, specifična tradicija i tehnologija uzgoja i proizvodnje te postojeća turistička potražnja predstavljaju osnovne preduvjete za jačanje veze poljoprivrede i turizma. Razvoj poljoprivrede i turizma na otocima bi se trebao temeljiti na lokalnoj inicijativi i uključenosti otočana u definiranju strateških odrednica razvoja, jer turistički razvoj otoka traži suživot s tradicionalnom kulturom, uz optimalnu iskorištenost turističkih različitosti. Cilj ovog rada je prikazati mogućnosti za razvoj poljoprivrede i turizma na otoku Cresu i to na temelju mišljenja i stavovi lokalnih dionika. U tu je svrhu okupljeno 17 stručnjaka koji su se kroz tri kruga istraživanja po kvalitativnoj Delfi metodi usuglasili oko najvećih problema poljoprivrede i turizma na otoku i oko koraka koji bi se trebali poduzeti u budućnosti s ciljem razvoja tih djelatnosti.
Ključne riječi
poljoprivreda; hrvatski otoci; Delfi metoda; razvoj; Cres; turizam
Hrčak ID:
141320
URI
Datum izdavanja:
15.3.2015.
Posjeta: 1.553 *