Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15291/libellarium.v8i1.214

Samostalno objavljivanje litvanskih kulturalnih periodičkih publikacija u sovjetskom razdoblju i danas

Asta Urbanaviciute ; Institute of Book Science and Documentation, Faculty of Communication, Vilnius University, Vilnius, Lithuania


Puni tekst: engleski pdf 204 Kb

str. 59-72

preuzimanja: 517

citiraj


Sažetak

Cilj je rada analizirati trendove samostalnog objavljivanja litvanskih kulturalnih periodičkih publikacija fokusirajući se na povijesne i suvremene kontekste. Članak pruža pregled razloga pojavljivanja samostalno objavljenih tekstova u povijesnim kulturalnim periodičkim publikacijama koji su poznati kao samizdati, kao i načine njihova objavljivanja i distribuiranja u Litvi. Također, analizira se suvremeno samostalno objavljivanje u području kulture, a postavlja se pitanje je li ono posve neovisna i logična posljedica digitalnog doba ili ima nešto zajedničko s iskustvima iz prošlosti.

Najaktivnije godine samostalnog objavljivanja oporbenih periodičkih tiskovina u sovjetskom razdoblju bile su između 1975 i 1981. Takvi se tekstovi ideološki pokrivali tri glavna područja: vjersko, društveno i kulturalno-umjetničko. Ukupno su 22 publikacije objavljivanje u dužem ili kraćem razdoblju.

U analizi suvremenih samostalno objavljenih tekstova koji se odnose na kulturalne teme, rad se fokusira samo na online tekstove, ne uzimajući u obzir one tiskane. Korištena je metoda ankete da bi se saznalo koliko i u kojem aspektu moderni korisnici Interneta poimaju samostalno objavljivanje povijesnih periodičkih publikacija te kako i u kojem aspektu cijene suvremene samoobjavljene kulturalne tekstove.

Rezultati pokazuju da ispitanici u dobi od 18 do 35 godina nemaju vještine potrebne za analizu samizdat objavljivanja, a samostalno objavljivanje povezuju samo s digitalnim tekstovima koji se zahvaljujući povoljnim uvjetima jednostavno šire društvenim mrežama i blogovima. U vrijeme naprednih računalnih tehnologija i Interneta, svaka osoba koja ima potrebno vrijeme i želju može postati developer, autor ili barem prosljeđivati informacije: što postaje gotovo očigledan fenomen.

Ključne riječi

samostalno objavljivanje; nakladništvo; samizdat; kulturalne periodičke publikacije; online kulturalni tekstovi

Hrčak ID:

142365

URI

https://hrcak.srce.hr/142365

Datum izdavanja:

30.6.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.180 *