Technical gazette, Vol. 22 No. 4, 2015.
Original scientific paper
https://doi.org/10.17559/TV-20140919143415
Utjecaj uvjeta hlađenja na postupak obrade u uvjetima MQCL i MQL
Radoslaw W. Maruda
; Faculty of Mechanical Engineering, University of Zielona Gora, 4 Prof. Z. Szafrana street, 65-516 Zielona Gora, Poland
Stanislaw Legutko
orcid.org/0000-0001-8973-5035
; Faculty of Mechanical Engineering and Management, Poznan University of Technology, 3 Piotrowo Street, 60-965 Poznan, Poland
Grzegorz M. Krolczyk
; Opole University of Technology, 76 Prószkowska Street, 45-758 Opole, Poland
Pero Raos
orcid.org/0000-0001-9263-1325
; J. J. Strossmayer University of Osijek, Mechanical Engineering Faculty in Slavonski Brod, Trg Ivane Brlić-Mažuranić 2, 35000 Slavonski Brod, Croatia
Abstract
U radu se predstavljaju rezultati istraživanja utjecaja uvjeta stvorenih djelovanjem emulzijske i uljne izmaglice na oblik strugotine i površinsku hrapavost nehrđajućeg čelika X10CrNi18-8 tijekom tokarenja. Uspoređivane su sljedeće vrste obrade: na suho, hlađenje MQCL metodom (minimalne količine maziva za hlađenje), hlađenje MQL metodom (minimalne količine maziva). Ispitivanje je provedeno u dva stadija. U prvom je određen utjecaj protoka mase aktivnog medija na oblik strugotina i Ra i Rq parametre hrapavosti obrađivane površine. U drugom je stadiju trebalo odrediti utjecaj MQL i MQCL metode na izabrane indekse postupka obrade u odnosu na obradu na suho kao funkcije promjenljive brzine rezanja. Ustanovljeno je da je, u MQL i MQC uvjetima, područje stvaranja elementarnih strugotina i onih u obliku kratkih spirala šire, u usporedbi s tokarenjem na suho. S povećanim protokom mase emulzije i ulja, stvaraju se zamršene strugotine. Hlađenjem MQL i MQC metodom dolazi do smanjenja vrijednosti izabranih parametara hrapavosti za 2 % do 42 % u usporedbi s obradom na suho.
Keywords
emulsijska izmaglica; MQCL; MQL; oblik strugotine; površinska hrapavost; uljna izmaglica
Hrčak ID:
143149
URI
Publication date:
8.8.2015.
Visits: 3.647 *