Pregledni rad
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0401
Ukupni sastav i sastav masti u mlijeku različitih vrsta
Vesna Gantner
; University of Josipa Jurja Strossmayera in Osijek, Faculty of Agriculture, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Croatia
Pero Mijić
; University of Josipa Jurja Strossmayera in Osijek, Faculty of Agriculture, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Croatia
Mirjana Baban
; University of Josipa Jurja Strossmayera in Osijek, Faculty of Agriculture, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Croatia
Zoran Škrtić
; University of Josipa Jurja Strossmayera in Osijek, Faculty of Agriculture, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Croatia
Alka Turalija
; University of Josipa Jurja Strossmayera in Osijek, Faculty of Agriculture, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Croatia
Sažetak
Mlijeko kao esencijalni izvor hrane za mladunčad značajno se razlikuje ovisno o vrsti. U ljudskoj prehrani svježe mlijeko i prerađevine predstavljaju važan izvor bjelančevina, masti i energije. Kravlje mlijeko dominira u svjetskoj proizvodnji sa 85 % ukupne proizvodnje mlijeka, a slijede ga mlijeko bivola, koza, ovaca, kobila te magarica. Vezano uz konzumaciju mlijeka problemi se mogu javiti u dojenčadi i to kao alergija na proteine mlijeka. Cilj ovoga rada bio je dati pregled ukupnog sastava mlijeka te sastava i karakteristika masti u mlijeku različitih životinjskih vrsta u odnosu na majčino mlijeko. S obzirom na ukupni sastav mlijeka utvrđene su značajne razlike između uspoređivanih mlijeka u pogledu energetske vrijednosti, sadržaja masti, laktoze, bjelančevina te pepela, dok su sličnosti utvrđene unutar preživača i nepreživača. Utvrđeno je da je struktura membrana i veličina globula masti slična u mlijeku nepreživača i majčinom, dok se ista u mlijeku preživača značajno razlikuje. Značajno više vrijednosti triglicerida te značajno niže vrijednosti slobodnih masnih kiselina i fosfolipida utvrđene su u majčinom mlijeku i mlijeku preživača u usporedbi s mlijekom magarice i kobile. Glede strukture triglicerida, sličnosti su utvrđene između majčinog mlijeka i mlijeka nepreživača. Mlijeko nepreživača karakterizira niži sadržaj zasićenih i mononezasićenih te viši sadržaj nezasićenih masnih kiselina, osobito C-18:2 i C-18:3 u odnosu na mlijeko preživača. Glede udjela kolesterola, u mlijeku preživača utvrđene su slične vrijednosti kao i u majčinom mlijeku, dok je u mlijeku nepreživača razina kolesterola značajno niža. Uzimajući u obzir sve navedene karakteristike ukupnog sastava mlijeka te sastava masti u mlijeku, kao i strukturu i probavljivost globula masti, može se pretpostaviti da je mlijeko nepreživača pogodnije za ljudsku prehranu u odnosu na mlijeko preživača.
Ključne riječi
vrste sisavaca; ukupni sastav mlijeka; sastav masti u mlijeku
Hrčak ID:
148181
URI
Datum izdavanja:
11.11.2015.
Posjeta: 11.706 *