Veterinarski arhiv, Vol. 85 No. 6, 2015.
Izvorni znanstveni članak
Patološke promjene u jetri i štitnoj žlijezdi tovnih pilića hranjenih pogačom uljane repice.
Branka Artuković
; Department of Veterinary Pathology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Croatia
Dalibor Bedeković
orcid.org/0000-0002-7418-3968
; Department of Animal Nutrition, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Jasna Pintar
; Department of Animal Nutrition, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Marina Tišljar
; Poultry Center, Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Ivica Kos
orcid.org/0000-0002-2126-2566
; Department of Animal Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Ivan Širić
orcid.org/0000-0003-0560-181X
; Department of Animal Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Krešimir Severin
; Department of Forensic Veterinary Medicine, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Croatia
Zlatko Janječić
orcid.org/0000-0001-9161-024X
; Department of Animal Nutrition, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Sažetak
Svrha je ovog rada istražiti patološke promjene u jetri i štitnoj žlijezdi tovnih pilića s utvrđivanjem mogućnosti korištenja različitih udjela uljane repice u hrani za piliće. Pokus je obavljen na 360 muških jednodnevnih pilića hibridne linije Cobb koji su podvrgnuti različito hranjeni (T-0 = 0 %; T-5 = 5 %; T-10 = 10 % udjela pogače uljane repice, kultivar Bristol-“00”). Pogača je sadržavala 2,86 μmol/g glukozinolata, a udio eruka kiseline u ukupnoj količini svih masnih kiselina bio je 0,08%. Dodavanje 5 % pogače uljane repice u hranu uzrokovalo je umjereno povećanje mortaliteta pilića, ali je on još uvijek bio u granicama prihvatljivog. Prosječna masa jetre bila je povećana u T-5 i T-10 skupini u usporedbi s kontrolnom skupinom. Štitna žlijezda pilića hranjenih pogačom nije bila značajnije teža u usporedbi s kontrolnom skupinom. Patohistološke promjene na jetri i štitnoj žlijezdi bile su izraženije nego u kontrolnoj skupini. U T-5 skupini bio je značajno visok udio perivaskularne nekroze hepatocita i perivaskularne mikstocelularne stanične infiltracije u jetri. U skupini T-10 u jetri je bio značajno visok udio kongestije, degeneracije krvnih žila, vaskulitisa i hidropične degeneracije. U štitnoj žlijezdi pilića iz T-5 skupine bio je signifikantno visok udio rasijane proliferacije folikularnih epitelnih stanica i blage fibroze intersticija. Samo u skupini T-10 bila je izražena jača fibroza intersticija sa signifikantno visokim udjelom. U skupini T- 100, a nakon toga i u skupini T-5, bio je i najveći udio krvarenja u folikulima. Nejasan je odnos između ovih promjena nastalih pri hranjenju pogačom uljane repice i njihova povezanost s nepoželjnim učincima specifičnim za pogaču uljane repice. Nije isključeno ni postojanje nekih drugih faktora, osim eruka kiseline i glukozinolata, koji su mogli uzrokovati ove promjene. Zaključno, uvođenje 5 i 10 % pogače uljane repice u hranu tovnih pilića (kultivar Bristol-“00”) uzrokovalo je promjene na jetri i štitnoj žlijezdi, ali promjene nisu bile takvoga inteziteta da su značajnije utjecale na proizvodne rezultate.
Ključne riječi
pogača; uljana repica; tovni pilići; jetra; štitna žlijezda; patološke promjene
Hrčak ID:
149985
URI
Datum izdavanja:
9.12.2015.
Posjeta: 2.372 *