Pregledni rad
PURIFIKACIJA ŠKOLJKAŠA
A. Bratoš
Sažetak
Onečišćenje morskog okoliša sve više utječe na kvalitetu i sigurnost hrane iz mora, osobito one iz priobalnog područja. Porast obalnih naselja i svih uz to vezanih aktivnosti uzrokuje sve više poteškoća s onečišćenjem školjkaša. Osobito su za zdravlje ljudi opasni školjkaši koji se konzumiraju sirovi. Naime, toplinska obrada namirnica rezultira inaktivacijom potencijalno patogenih tvari i time povećava stupanj sigurnosti konzumacije, pa se pokazala nužnost razvoja metoda za pročišćavanje školjkaša koji se konzumiraju nedovoljno toplinski obrađeni. Rezultat je razvoj purifikacije, dinamičkoga procesa koji, koristeći se fiziologijom organizma, omogućuje školjkašima izbacivanje nepoželjnih tvari u spremnike čiste vode i time smanjivanje razine patogena.
Ključne riječi
Hrčak ID:
14738
URI
Datum izdavanja:
31.3.2004.
Posjeta: 2.069 *