Stručni rad
https://doi.org/10.1515/cjf-2016-0006
UČINCI UVJETA SKLADIŠTENJA NA ODLIKE KVALITETE KOMERCIJALNE RIBLJE HRANE I RASTA AFRIČKOG SOMA Clarius gariepinus
Shola Gabriel Solomon
; Department of Fisheries and Aquaculture, University of Agriculture, Makurdi, Nigeria
Lateef Oloyede Tiamiyu
; Department of Fisheries and Aquaculture, University of Agriculture, Makurdi, Nigeria
Victor Tosin Okomoda
; Department of Fisheries and Aquaculture, University of Agriculture, Makurdi, Nigeria
Kamwan Adaga
; Department of Fisheries and Aquaculture, University of Agriculture, Makurdi, Nigeria
Sažetak
Istraživanje je provedeno kako bi se utvrdio utjecaj uvjeta skladištenja na kakvoću hrane i posljedica učinka hranidbe ribe s takvom hranom. Tri komercijalna hranjiva su korištena u ovom istraživanju su: Coppens®, Multifeed® i Vital feed ®. Hrana je uskladištena: otvaranjem vreća u atmosferu (WO), otvaranjem vreća vezanih gumenim prstenom kako bi se spriječilo izlaganje atmosferi (OT) ili hermetički zatvorene vreće (SC) do početka hranjenja. Hrana je pohranjena u tim uvjetima tijekom šest mjeseci. Analiza hranjiva pokazala je značajne promjene u hrani koja se održava u WO stanju
u usporedbi s drugim uvjetima skladištenja. Nutritivne promjene također su varirale s vrstom komercijalne hrane. Pojava plijesni na hrani je bila primjetno viša u WO uvjetima čuvanja u odnosu na SC uvijete. Nakon hranjenja C. gariepinus tijekom pedeset i šest dana, uočene su lezije na ribi koja je hranjena pljesnivom hranom, koja se skladištila pod WO uvjetima, što je dovelo do masovnih uginuća.
Karakteristike rasta su bile veće kod svih riba hranjenih u SC
uvjetima pohranjene hrane, kao i za one hranjene Coppens®
i Multifeed® pod uvjetima COT skladištenja. Preporučljivo je da se skladištenju riblje hrane do šest mjeseci treba posvetiti znatnu brigu i pažnju.
Ključne riječi
Ozljede; Prosječni sastav; FFA; POV
Hrčak ID:
154676
URI
Datum izdavanja:
21.3.2016.
Posjeta: 3.447 *