Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0201
Primjena uobičajenih materijala za pakiranje u proizvodnji probiotičkog svježeg sira
Mirela Iličić
; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar Cara Lazara 1, Novi Sad, Serbia
Spasenija Milanović
; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar Cara Lazara 1, Novi Sad, Serbia
Marijana Carić
; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar Cara Lazara 1, Novi Sad, Serbia
Vera Lazić
; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar Cara Lazara 1, Novi Sad, Serbia
Eva Lončar
; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar Cara Lazara 1, Novi Sad, Serbia
Radomir Malbaša
; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar Cara Lazara 1, Novi Sad, Serbia
Katarina Kanurić
; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar Cara Lazara 1, Novi Sad, Serbia
Nevena Hromiš
; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar Cara Lazara 1, Novi Sad, Serbia
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost primjene uobičajenih materijala za pakiranje - polipropilena (PP) i polistirena (PS) u proizvodnji probiotičkog svježeg sira. Probiotički i tradicionalni sir proizvedeni su iz mlijeka s 2,3 g/100 g mliječne masti primjenom probiotičke i tradicionalne starter kulture. Uzorci su pakirani u PP i PS-čaše i skladišteni 30 dana na 4 ºC. Propusnost plinova kroz dva primijenjena materijala za pakiranje bila je značajno različita. U uzorcima sira uzetih za mikrobiološku analizu određene su bakterije mliječne kiseline, Bifidobacterium i aerobne mezofilne bakterije (AMB). Utjecaj materijala za pakiranje na sadržaj askorbinske kiseline, osjetljive na prisustvo kisika, nije bio značajan.
Ključne riječi
svježi sir; probiotici; materijali za pakiranje; barijerna svojstva; rok trajanja
Hrčak ID:
154731
URI
Datum izdavanja:
29.3.2016.
Posjeta: 2.897 *