Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Tompa de Horzowa, Tompa de Palychna, Tompa de Monyorós. Prilog rekonstrukciji povijesti jedne hrvatske plemićke obitelji.

Goranka Kreačič


Puni tekst: hrvatski pdf 1.206 Kb

str. 175-208

preuzimanja: 837

citiraj


Sažetak

Članak je četvrti dio pokušaja rekonstrukcije povijesti srednjovjekovnih hrvatskih plemićkih obitelji Tompa de Horzowa i Tompa de Palychna.
Prvi dio je slijedio obiteljsku povijest do 16. stoljeća.
U drugom dijelu predstavljena su četiri obiteljska grba iz 16. i 17. stoljeća.
U trećem je prikazana povijest obitelji Tompa i Wiesner kroz atelijerske portrete u 19. i početkom 20. stoljeća. Svi su objavljeni u Arhivskom vjesniku 2012., 2013. i 2014.
U četvrtom dijelu vraćamo se na stariju povijest rodbine koju razmatramo kroz prizmu obiteljske genealogije iz fonda obitelji Tompa u Hrvatskom državnom arhivu – HDA pod nazivom „Deductio genealogiae nobilis familiae Tompianae“ ali i drugih izvora. Zanimljivo je da rodoslovlje, sastavljeno iz većeg broja listova, ima kao rodonačelnika obitelji zapisanog Ivana Tompu de Erdewda, brata hrvatskog biskupa i bana Šimuna Bakača Tompa de Erdödyja i rođaka kardinala i Korvinovog kancelara Tome Bakača. Ali već njegovi nasljednici po toj su genealogiji obitelj Tompa de Palychna, po nekim autorima i Tompa de Monyorós, koji vrh svega kasnije rabe i odrednicu
de Horzowa.U članku smo pokušali razjasniti kako je došlo do tog krivog tumačenja i pokazali da su članovi obitelji Tompa de Horzowa potomci Ivana Tompe de Horzowa, ali i da su iz istog roda kao i obitelj Tompa de Palychna. Također smo pojasnili kako je dio obitelji de Palychna i de Horzowa pogrešno uključen u obitelj Tompa de Monyorós.

Ključne riječi

Tompa de Horzowa/Horšova; Tompa de Palychna/Palicsna; Tompa de Erderwd; Tompa de Monyorós; hrvatsko plemstvo; Hrvatski državni arhiv; fond obitelji Tompa; novi vijek

Hrčak ID:

158850

URI

https://hrcak.srce.hr/158850

Datum izdavanja:

7.9.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.485 *