Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

https://doi.org/10.18047/poljo.22.1.11

Višekriterijski model odlučivanja u strateškome planiranju proizvodnje konzumnih jaja

Ana Crnčan orcid id orcid.org/0000-0002-9320-8550 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 222 Kb

str. 56-56

preuzimanja: 360

citiraj


Sažetak

Osnovni cilj istraživanja bio je analiza i vrednovanje različitih sustava proizvodnje konzumnih jaja primjenom višekriterijske analize, analitičkim hijerarhijskim procesom, pri odlučivanju u strateškome planiranju proizvodnje. Anketa je obuhvatila proizvođače konzumnih jaja upisane u Upisnik farmi kokoši nesilica na području RH. Definirani su kriteriji i podkriteriji, koji su međusobno uspoređeni u parovima, s ciljem određivanja težina, odnosno važnosti svakog od njih. Alternative su ocjenjivanje na način utvrđivanja prioriteta sudionika, u kojoj mjeri zadovoljavaju svaki od definiranih kriterija i podkriterija. Intenziteti preferencija svakoga sudionika uneseni su u računalni program Expert Choice, s ciljem evaluacije rezultata rangiranja sustava. Definirani model sastojao se od kvantitativnoga kriterija, ekonomskih pokazatelja i kvalitativnih kriterija, tržišnih pokazatelja i tehničko-tehnoloških činitelja. Svaki kriterij imao je pripadajuće podkriterije koji su brojčano bili ravnomjerno raspodijeljeni. Na osnovi individualnih ocjena sudionika istraživanja, dobivena je ukupna zbirna ocjena sustava. Prema istoj, najprihvatljivija je alternativa proizvodnja jaja u stajskome sustavu držanja nesilica (prioritet 0,301). Slijedi slobodni sustav držanja nesilica (prioritet 0,253). Treća rangirana alternativa je kavezni sustav proizvodnje jaja (prioritet 0,226), dok je četvrta najmanje prihvatljiva alternativa, prema ukupnoj grupnoj ocjeni, proizvodnja jaja prema ekološkim principima (prioritet 0,220). S obzirom na dobivene rezultate višekriterijske evaluacije, ali i trendova u svijetu i EU, koje se ogledaju u promjenama navika potrošača, kao i zabrinutosti za sigurnost i kvalitetu hrane, te preferencijama potrošača usmjerenih na lokalno tržište i lokalne proizvode, preporuka je proizvodnja jaja u stajskome sustavu držanja nesilica. Poduzimanje aktivnosti usmjeravanja i koordiniranja proizvodnje te kroz uređeno vanjsko okruženje dovelo bi do preokreta u stvaranju prepoznatljivih proizvoda i sustavnome diferenciranju istih. U tome smislu, proizvodnja jaja na malim gospodarstvima u stajskome načinu držanja kroz organiziranu proizvodnju, osim što osigurava mogućnost samozapošljavanja i ostvarivanja dodatnih prihoda, zasigurno ima i razvojni potencijal.

Ključne riječi

višekriterijsko odlučivanje; analitički hijerarhijski proces; proizvodnja jaja; strateško planiranje proizvodnje

Hrčak ID:

160283

URI

https://hrcak.srce.hr/160283

Datum izdavanja:

15.6.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.626 *