Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.11608/sgnj.2016.21.028

Stavovi mladih korisnika Facebooka iz Hrvatske o pušenju duhana

Dalila Perković ; Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet, Sveučilišni diplomski studij sestrinstva, Šalata 3, 10000 Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 433 Kb

str. 117-124

preuzimanja: 885

citiraj


Sažetak

Uvod: Mladež tijekom sazrijevanja i traženja identiteta počinje eksperimentirati s društveno najprihvaćenijom i legalnom drogom - duhanom. Kontinuirano povećanje broja korisnika interneta čini taj medij dobrim komunikacijskim kanalom kojim se može utjecati na informiranje, razvoj stava, na zdravstveno ponašanje, ali omogućava i provedbu istraživanja. Cilj ovog rada je bio istražiti stavove o pušenju duhana kod mladih korisnika društvene mreže Facebook.
Metoda: Pomoću internetskog anketnog upitnika na društvenoj je mreži Facebook provedeno istraživanje stavova mladih o pušenju duhana.
Rezultati: Upitnik je ispunilo ukupno 203 osobe, od kojih je 108 zadovoljilo kriterije za istraživanje te su oni uključeni u analizu.Od 108 ispitanika 23 (21%)su muškarca i 85 (79%) je žena. Njih 57,4% su pušači. Pušača je znatno više u dobi od 19 do 24 godine. Srednja dob početka pušenja je 16 godina. Pušači većinom ne znaju razlog početka pušenja, puše zbog osjećaja odraslosti i pritiska društva.
Navode da trenutno puše zbog osobnog zadovoljstva, stresa i navike. Ispitanici u dobi od 19 do 24 godine u velikoj mjeri gaje stav da adolescenti i mladi ne bi trebali kupovati cigarete te da pušenje uzrokuje isušivanje kože i prijevremeno starenje. Sveukupno 75% ispitanika slaže se da pušenje uzrokuje rak pluća te ih se 61,1% slaže da pušenje pridonosi prijevremenom umiranju. Čak 60,2% ispitanika smatra da je najdjelotvorniji način prestanka pušenja metoda postupnog smanjivanja broja popušenih cigareta na dan, a 34,3% ispitanika navodi metodu
napuštanja pušenja odjednom. Mladi smatraju da se broj pušača može smanjiti ako se poveća cijena duhanskih proizvoda. Kao najmanje djelotvornu intervenciju za smanjenje broja pušača navode ograničavanje oglašavanja i reklamiranja duhanskih proizvoda.
Zaključak: Rezultati ovog istraživanja pokazuju da pušenje duhana u mladih korisnika Facebooka predstavlja javnozdravstveni problem. Stoga je potrebno provoditi sve raspoložive intervencije koje su dokazano učinkovite za prevenciju pušenja u toj skupini pušača.

Ključne riječi

stavovi; mladi; pušenje; duhan

Hrčak ID:

161077

URI

https://hrcak.srce.hr/161077

Datum izdavanja:

1.7.2016.

Posjeta: 1.893 *