Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 39 No. 4, 2016.
Stručni rad
Prerađevine od mandarina – mogućnost dodatne valorizacije brenda „Neretvanska mandarina“
Dubravka Ferenčić
orcid.org/0000-0003-2811-3499
; Veleučilište Rijeka, Poljoprivredni odjel Poreč
David Gluhić
orcid.org/0000-0002-4507-6012
Olivera Koprivnjak
orcid.org/0000-0002-6403-7043
; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci
Sažetak
Godišnja proizvodnja mandarina u dolini Neretve tj. u glavnom uzgojnom području Hrvatske, iznosi u prosjeku oko 40.000 tona, a u najboljim godinama može doseći i do 50.000 tona. Ukupna hrvatska proizvodnja mandarina pokriva potrebe domaće potrošnje, dio se izvozi na europsko tržište, ali se u prosjeku javlja i oko 12.000 tona viška. Do pojave viškova dolazi zbog zastoja u berbi ili zbog otkupa i prodaje koji nisu prilagođeni tržišnim uvjetima. Budući da se u tom slučaju ne radi o planiranoj namjenskoj proizvodnji mandarina za preradu, količina sirovina od godine do godine može znatno varirati. Takvim okolnostima prilagodljivi su pogoni za preradu voća manjih kapaciteta, smješteni u neposrednoj blizini proizvodnog područja, koji mogu poslovati u okviru obiteljskih gospodarstava ili zadruga, te proizvoditi različite prerađevine od plodova mandarina. Za proizvođače mandarina to može otvoriti nove mogućnosti samozapošljavanja i biti dodatni izvor prihoda.
Ključne riječi
mandarina; prerada; voćni sirup; voćni sok; marmelada
Hrčak ID:
162001
URI
Datum izdavanja:
8.7.2016.
Posjeta: 2.925 *