Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Prerađevine od mandarina – mogućnost dodatne valorizacije brenda „Neretvanska mandarina“

Dubravka Ferenčić orcid id orcid.org/0000-0003-2811-3499 ; Veleučilište Rijeka, Poljoprivredni odjel Poreč
David Gluhić orcid id orcid.org/0000-0002-4507-6012
Olivera Koprivnjak orcid id orcid.org/0000-0002-6403-7043 ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci


Puni tekst: hrvatski pdf 117 Kb

str. 24-28

preuzimanja: 1.288

citiraj


Sažetak

Godišnja proizvodnja mandarina u dolini Neretve tj. u glavnom uzgojnom području Hrvatske, iznosi u prosjeku oko 40.000 tona, a u najboljim godinama može doseći i do 50.000 tona. Ukupna hrvatska proizvodnja mandarina pokriva potrebe domaće potrošnje, dio se izvozi na europsko tržište, ali se u prosjeku javlja i oko 12.000 tona viška. Do pojave viškova dolazi zbog zastoja u berbi ili zbog otkupa i prodaje koji nisu prilagođeni tržišnim uvjetima. Budući da se u tom slučaju ne radi o planiranoj namjenskoj proizvodnji mandarina za preradu, količina sirovina od godine do godine može znatno varirati. Takvim okolnostima prilagodljivi su pogoni za preradu voća manjih kapaciteta, smješteni u neposrednoj blizini proizvodnog područja, koji mogu poslovati u okviru obiteljskih gospodarstava ili zadruga, te proizvoditi različite prerađevine od plodova mandarina. Za proizvođače mandarina to može otvoriti nove mogućnosti samozapošljavanja i biti dodatni izvor prihoda.

Ključne riječi

mandarina; prerada; voćni sirup; voćni sok; marmelada

Hrčak ID:

162001

URI

https://hrcak.srce.hr/162001

Datum izdavanja:

8.7.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.925 *