Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj djelomične defolijacije i solarizacije na koncentraciju polifenola u vinima kultivara Pinot crni i Cabernet sauvignon (Vitis vinifera L.)

Mirela Osrečak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Marko Karoglan ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Bernard Kozina ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 83 Kb

str. 22-28

preuzimanja: 409

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti utjecaj djelomične defolijacije (D) kao uobičajenog zahvata u suvremenom vinogradarstvu, solarizacije (S) čiji je utjecaj još uvijek slabo istražen te kombinacije ovih tretmana (D+S) na sadržaj ukupnih polifenolnih spojeva i ukupnih antocijana u vinima crnih kultivara Pinota crnog i Cabernet sauvignona (Vitis vinifera L.). Provedeni tretmani nisu utjecali na sadržaj šećera u grožđu, ali su svi doveli do značajnog pada ukupne kiselosti kod oba kultivara. Isto tako, utjecali su na povećanje koncentracije ukupnih polifenola i ukupnih antocijana u eksperimentalnim vinima, osim u slučaju solarizacije Cabernet sauvignona, gdje povećanje nije bilo i statistički značajno.

Ključne riječi

djelomična defolijacija; solarizacija; polifenoli; antocijani

Hrčak ID:

162148

URI

https://hrcak.srce.hr/162148

Datum izdavanja:

21.4.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.345 *