Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 39 No. 3, 2016.
Izvorni znanstveni članak
Senzorna svojstva voćnih vina proizvedenih od kupina sorte Thornfree
Antonija Tomić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ivana Puhelek
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Marin Mihaljević Žulj
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ana Jeromel
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Sažetak
U posljednje vrijeme u našoj je zemlji porasla proizvodnja voćnih vina od kupina, a istraživanja o tehnologiji proizvodnje te o kemijskom sastavu i senzornim svojstvima tih vina, vrlo je malo. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi utjecaj različitih komercijalno dostupnih kvasaca i enzima na kemijski sastav i senzorna svojstva vina od kupine. Korištena su dva različita komercijalna kvasca, Uvaferm BDX Saccharomyces cerevisiae i Lalvin 71 B Saccharomyces cerevisiae te dvije vrste enoloških enzima, Lallzyme OE i Lallzyme EX-V. U dobivenim vinima određen je njihov osnovni fizikalno-kemijski sastav te su senzorno ocjenjena 6 mjeseci nakon proizvodnje.
Ključne riječi
voćno vino od kupina; kvasci; enološki enzimi; fizikalno-kemijski sastav; senzorno ocjenjivanje
Hrčak ID:
162150
URI
Datum izdavanja:
21.4.2016.
Posjeta: 2.021 *