Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Senzorna svojstva voćnih vina proizvedenih od kupina sorte Thornfree

Antonija Tomić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ivana Puhelek ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Marin Mihaljević Žulj ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ana Jeromel ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 137 Kb

str. 38-43

preuzimanja: 1.010

citiraj


Sažetak

U posljednje vrijeme u našoj je zemlji porasla proizvodnja voćnih vina od kupina, a istraživanja o tehnologiji proizvodnje te o kemijskom sastavu i senzornim svojstvima tih vina, vrlo je malo. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi utjecaj različitih komercijalno dostupnih kvasaca i enzima na kemijski sastav i senzorna svojstva vina od kupine. Korištena su dva različita komercijalna kvasca, Uvaferm BDX Saccharomyces cerevisiae i Lalvin 71 B Saccharomyces cerevisiae te dvije vrste enoloških enzima, Lallzyme OE i Lallzyme EX-V. U dobivenim vinima određen je njihov osnovni fizikalno-kemijski sastav te su senzorno ocjenjena 6 mjeseci nakon proizvodnje.

Ključne riječi

voćno vino od kupina; kvasci; enološki enzimi; fizikalno-kemijski sastav; senzorno ocjenjivanje

Hrčak ID:

162150

URI

https://hrcak.srce.hr/162150

Datum izdavanja:

21.4.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.021 *