Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

PROIZVODNJA I SASTAV KOZJEG MLIJEKA U USPOREDBI S KRAVLJIM I OVČJIM

Boro Mioč ; Fakultet poljoprivrednih znanosti, Institut za stočarstvo i mljekarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Vesna Pavić ; Fakultet poljoprivrednih znanosti, Institut za stočarstvo i mljekarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.193 Kb

str. 351-358

preuzimanja: 273

citiraj


Sažetak

Proizvodnja kozjeg mlijeka, iako u stalnom porastu, još uvijek je mala i nedostatna, te se u ukupnoj proizvodnji mlijeka nalazi na trećem mjestu. Najznačajnijii europski proizvođači kozjeg mlijeka su
Francuska, Grčka i Španjolska. Navedene zemlje proizvode oko 77%
godišnje europske proizvodnje kozjeg mlijeka. Kozje mlijeko po svom sastavu slično je kravljem, a znatno siromašnije sadržajem suhe tvari, masti, bjelančevina i pepela od ovčjeg mlijeka. Važno svojstvo kozjeg mlijeka je veći broj sitnih kapljica mliječne masti i kratkolančanih masnih kiselina (C₆-C₁₂,). Po sadržaju i strukturi bjelančevina kozje mlijeko je slično kravljem, no nema karotionida što njegovim proizvodima daje izrazito bijelu boju.
Kozje mlijeko ima veću količinu klorida i kalija, a manje kobalta i molibdena. Po sadržaju kalcija i fosfora slično je kravljem.

Ključne riječi

Hrčak ID:

162350

URI

https://hrcak.srce.hr/162350

Datum izdavanja:

26.1.1992.

Posjeta: 798 *