Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 38 No. 5, 2015.
Izvorni znanstveni članak
Ekonomski aspekti ekološke proizvodnje voća i grožđa: različiti scenariji
Ivo Grgić
orcid.org/0000-0003-3900-4925
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Magdalena Zrakić
orcid.org/0000-0002-0577-1109
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Lari Hadelan
orcid.org/0000-0002-8499-0771
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Kristina Svržnjak
orcid.org/0000-0002-0064-1735
; Visoko gospodarsko učilište Križevci
Sažetak
U Republici Hrvatskoj se u 2013. godini voće proizvodilo na 28.392 ha, a grožđe na 27.861 ha pri čemu je zastupljenost proizvodnje po ekološkim načelima zanemariva.
U radu se istražuju ekonomski aspekti proizvodnje jabuka, šljiva, kupina te vinskog grožđa u konvencionalnoji ekološkoj proizvodnji. U radu je korišten Model kalkulacije pokrića varijabilnih troškova (engl. grossmargin). Za ekološku je proizvodnjukorištena i metoda simulacije promjenom otkupne cijene i/ili prinosa pojedinihkultura. Dohodak kod svih scenarija ekološke proizvodnje je viši od dohotka
ostvarenog u konvencionalnoj. U proizvodnji jabuka najviši dohodak bi se postigao u slučaju postizanja proizvodnje jednakoj konvencionalnoj. Kod šljiva, kupina i grožđa najveći dohodak bi bio u slučaju povećanja priroda i cijena za po 20%.Međutim, zbog veće zahtjevnosti u proizvodnom procesu, posebice kod zaštite, realno je za očekivati da će u Hrvatskoj i dalje prevladavati konvencionalni način proizvodnje voća,a posebno grožđa. Ipak, jedan dio proizvođača će se odlučiti za ekološku proizvodnju namijenjenu dohodovno jačim, inozemnim, tržištima s naglaskom na proizvodnju prerađevina.
Ključne riječi
konvencionalna proizvodnja; ekološka proizvodnja; voće; grožđe; scenariji; ekonomska isplativost
Hrčak ID:
162354
URI
Datum izdavanja:
23.10.2015.
Posjeta: 2.579 *