Izvorni znanstveni članak
ISTRAŽIVANJE KAKVOĆE GOVEĐEG MESA NA LINIJI KLANJA
Bela Njari
; Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Zagreb, Republika Hrvatska
Josip Živković
; Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Zagreb, Republika Hrvatska
Ante Borić
; "Euroinspekt", Zagreb, Republika Hrvatska
Sažetak
Analizirani su rezultati ocjene kakvoće i klasifikacije trupova goveda na liniji klanja u jednoj većoj industrijskoj klaonici u Republici Hrvatskoj u periodu od 1986. - 1990. godine. Propisanoj klasifikaciji podvrgnuto je 80.761 goveda i to 4.533 teleta (5,64% ), 62,986 junadi (77,99%) i 13.222 odrasla goveda ( 16.37 %). Najveći broj telećih trupova razvrstan je u II. klasu (82,93 %), dok su polovice trupova junadi i odraslih goveda ocijenjene I klasom u 90,12 % odnosno 70,82% slučajeva. Propisani postupci ocjene katvodće mesa goveda na liniji klanja u velikoj su mjeri subjektivni, pa ih valja nadopuniti nekim objektivnim pokazateljima kakvoće.
Ključne riječi
Hrčak ID:
162417
URI
Datum izdavanja:
22.5.1992.
Posjeta: 1.369 *