Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ISTRAŽIVANJE KAKVOĆE GOVEĐEG MESA NA LINIJI KLANJA

Bela Njari ; Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Zagreb, Republika Hrvatska
Josip Živković ; Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Zagreb, Republika Hrvatska
Ante Borić ; "Euroinspekt", Zagreb, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.298 Kb

str. 95-101

preuzimanja: 640

citiraj


Sažetak

Analizirani su rezultati ocjene kakvoće i klasifikacije trupova goveda na liniji klanja u jednoj većoj industrijskoj klaonici u Republici Hrvatskoj u periodu od 1986. - 1990. godine. Propisanoj klasifikaciji podvrgnuto je 80.761 goveda i to 4.533 teleta (5,64% ), 62,986 junadi (77,99%) i 13.222 odrasla goveda ( 16.37 %). Najveći broj telećih trupova razvrstan je u II. klasu (82,93 %), dok su polovice trupova junadi i odraslih goveda ocijenjene I klasom u 90,12 % odnosno 70,82% slučajeva. Propisani postupci ocjene katvodće mesa goveda na liniji klanja u velikoj su mjeri subjektivni, pa ih valja nadopuniti nekim objektivnim pokazateljima kakvoće.

Ključne riječi

Hrčak ID:

162417

URI

https://hrcak.srce.hr/162417

Datum izdavanja:

22.5.1992.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.369 *