Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ISTRAŽIVANJE ZAGAĐENOSTI MESA, RADNIH POVRŠINA I PRIBORA BAKTERIJAMA RODA PROTEUS

Mirza Hadžiosmanović ; Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Zagreb, Republika Hrvatska
Josip Živković ; Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Zagreb, Republika Hrvatska
Aida Trešćec ; "Podravka", Koprivnica, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.334 Kb

str. 103-109

preuzimanja: 276

citiraj


Sažetak

Istraživan je stupanj zagađenja sirovina i radnih površina tijekom proizvodnje mesnih prerađevina bakterijama roda Proteus. Rezultati su pokazali da je meso peradi zagađeno vrstama roda Proteus u količini od 8,8%, svježe goveđe meso 7,8 % a polutrajne i obarene kobasice neposredno nakon proizvoodnje u količini od 2,8 %. Rezultati pretraga brisova s proizvodnih linija pokazuju da je pripadnika roda Proteus najviše u kobasičarnici (14,6 %), na liniji prerade svinja (11,8 %), goveda (10,9 %), a u manjoj mjeri i na drugim mjestima obrade i prerade mesa. Dobiveni rezultati mogu pridonijeti unapređivanju sveukupnog sustava nadzora i programiranja mjera zaštite proizvoda i potrošača (HACCP i druge koncepcije).

Ključne riječi

Hrčak ID:

162418

URI

https://hrcak.srce.hr/162418

Datum izdavanja:

22.5.1992.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.040 *