Izvorni znanstveni članak
ISTRAŽIVANJE ZAGAĐENOSTI MESA, RADNIH POVRŠINA I PRIBORA BAKTERIJAMA RODA PROTEUS
Mirza Hadžiosmanović
; Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Zagreb, Republika Hrvatska
Josip Živković
; Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Zagreb, Republika Hrvatska
Aida Trešćec
; "Podravka", Koprivnica, Republika Hrvatska
Sažetak
Istraživan je stupanj zagađenja sirovina i radnih površina tijekom proizvodnje mesnih prerađevina bakterijama roda Proteus. Rezultati su pokazali da je meso peradi zagađeno vrstama roda Proteus u količini od 8,8%, svježe goveđe meso 7,8 % a polutrajne i obarene kobasice neposredno nakon proizvoodnje u količini od 2,8 %. Rezultati pretraga brisova s proizvodnih linija pokazuju da je pripadnika roda Proteus najviše u kobasičarnici (14,6 %), na liniji prerade svinja (11,8 %), goveda (10,9 %), a u manjoj mjeri i na drugim mjestima obrade i prerade mesa. Dobiveni rezultati mogu pridonijeti unapređivanju sveukupnog sustava nadzora i programiranja mjera zaštite proizvoda i potrošača (HACCP i druge koncepcije).
Ključne riječi
Hrčak ID:
162418
URI
Datum izdavanja:
22.5.1992.
Posjeta: 1.040 *