Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

DOKAZ PATVORENJA MLIJEKA PRIMJENOM REFRAKTOMETRA (LAKTOMETRA) PO BERTUZZIJU

Mirza Hadžiosmanović ; Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Zagreb, Republika Hrvatska
Josip Živković ; Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Zagreb, Republika Hrvatska
Tomislav Majić ; Veterinarska stanica grada Zagreba, Zagreb, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.346 Kb

str. 221-228

preuzimanja: 277

citiraj


Sažetak

Dosadašnji postupci koji se koriste u nas za dokaz patvorenja mlijeka ne zadovoljavaju jer nisu dovoljno točni niti lako primjenjivi za rad na terenu. U tom smislu istraživana je prikladnost upotrebe Bertuzzijeva rudnog refraktometra u usporedbi s računskim postupkom koji se u nas u rutinskom radu najviše primjenjuje za dokaz patvorenja mlijeka dodatkom vode. Rezultati na ukupno 583 uzorka mlijeka pokazali su da se oba postupka mogu s gotovo jednakom točnošću upotrijebiti u rutinskom određivanju bezmasne suhe tvari odnosno patvorenja mlijeka dodatkom vode. Ovo potvrđuju rezultati statističke obrade dobivenih rezultata iz kojih se vidi da je korelacija za bezmasnu suhu tvar iznosila 0,96 a za razvodnjenost 0,94. Preciznost oba postupka se smanjuje kad se mijenja gustoća mlijeka odnosno u slučajevima patvorenja većom količinom vode. Primjenom Bertuzzijeva ručnog refraktometra vrijeme određivanja kakvoće mlijeka prilikom otkupa može se skratiti za manje od 1/3 vremena koje je potrebno pri uobičajenom računskom postupku kada za gotovo jednake rezultate treba čekati na rezultate određivanja gustoće, količine mliječne masti i odgovarajućeg postupka izračunavanja. Rad s Bertuzzijevim refraktometrom omogućuje brzu selekciju nezadovoljavajućih uzoraka, prisiljava proizvođača na korektan postupak prilikom otkupa, omogućava nabavu kvalitetnijeg mlijeka mljekarama, značajno smanjuje troškove nadzora nad otkupom mlijeka te se njegovim uvođenjem u rutinski terenski rad može očekivati unapređenje kakvoće mlijeka kao sirovine za industrijsku preradu.

Ključne riječi

Hrčak ID:

162426

URI

https://hrcak.srce.hr/162426

Datum izdavanja:

27.9.1992.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 992 *