Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 38 No. 4, 2015.
Pregledni rad
Dobra higijenska praksa u proizvodnji maslinovog ulja
Đurđica Ačkar
orcid.org/0000-0003-4257-2907
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Drago Šubarić
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Jurislav Babić
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Borislav Miličević
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Antun Jozinović
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Tena Tarnai
Sažetak
Proizvodnja maslinovog ulja važna je gospodarska grana prehrambene industrije u Republici Hrvatskoj. Kako bi se osigurala konkurentnost na tržištu, potrošačima se mora ponuditi ne samo zdravstveno ispravno, nego i visoko kvalitetno ulje, na što značajno utječe i higijena pogona. Stoga je potrebno posvetiti veliku pažnju održavanju higijene u proizvodnji. Rad daje kratke smjernice o kojima treba voditi računa, od konstrukcije pogona i odabira prikladnih materijala, do održavanja pogona, kontrole štetočina i higijene radnika. Posebnu pažnju treba posvetiti adekvatnom zbrinjavanju otpada koji nastaje u proizvodnji, jer on predstavlja iznimno veliko opterećenje za okoliš.
Ključne riječi
maslinovo ulje; dobra higijenska praksa; zbrinjavanje otpada
Hrčak ID:
162431
URI
Datum izdavanja:
21.7.2015.
Posjeta: 2.933 *