Izvorni znanstveni članak
ISTRAŽIVANJE NEKIH POKAZATELJA PREHRAMBENE KAKVOĆE MESA PILIĆA UZGOJNIH LINIJA „ROSS“ I „ARBOR ACRES“
Antun Petričević
; Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek, Republika Hrvatska
Gordana Kralik
; Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek, Republika Hrvatska
Zlata Maltar
; Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek, Republika Hrvatska
Sažetak
Na uzorcima bijelog (prsa) i tamnog (bataka sa zabatkom) mesa porijeklom od dvije skupine hibridnih pilića Ross i Arbor Acres obavljene su analize kemijskog sastava (voda, bjelančevine, mast, pepeo) i sadržaja triptofana i hidroksiprolina. Rezultati istraživanja: - Po svim ispitanim svojstvima i kod obje skupine hibrida ustanovljene su osjetne razlike u sastavu bijelog i tamnog mesa. - Prosječni udio bjelančevina u bijelom mesu bio je 23,71% (Ross) i 22,54% (Arbgr Acres), a u tamnom 21,57% i 19,51%. Testirane razlike između vrijednosti za bijelo u odnosu na tamno meso bile su na razini P<0,001, dok su između skupine hibrida bile na razini P<0,01. - Prosječni udio masti bio je veći u tamnom mesu (Ross 3,08%, ArborAcres 5,42%) u odnosu na bijelo (1,72%, 2,37%), a testirane razlike su bile na razini P<0,001, dok su između skupina bile signifikantne samo za tamno meso (P<0,01). - Prosječni udio triptofana bio je veći u bijelom mesu (Ross 0,36%, Arbor Acres 0,35%) u odnosu na tamno (0,34%, 0,33%), dok je kod hidroksiprolina bilo obratno (bijelo: 0,075%, 0,074% i tamno: 0,141%, 0,126%). Testirane razlike između prosječnih vrijednosti za bijelo i tamno meso bile su svuda na razini P<0,001, osim za triptofan kod skupine Arbor Acres pilića (P<0,01). - Na temelju svih pokazatelja moglo se zaključiti da je biološka vrijednost bijelog mesa u odnosu na tamno znatna i neosporna, dok bitnijih razlika između hibrida Ross i Arbor Acres, osim u udjelu ukupnih bjelančevina (P<0,001), nije bilo.
Ključne riječi
Hrčak ID:
162501
URI
Datum izdavanja:
24.1.1993.
Posjeta: 830 *