Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 37 No. 5, 2014.
Izvorni znanstveni članak
Uzgoj i potrošnja krumpira u Hrvatskoj i Sloveniji
Stjepan Sito
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Branko Šket
; Šolski center Šentjur
Marjana Koren
; Šolski center Šentjur
Vladimir Džaja
; PIK Vinkovci
Mateja Grubor
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Iva Maletić
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Sažetak
Cilj ovog rada je ispitati proizvodnju, konzumaciju i potrošnju krumpira u Hrvatskoj i u Sloveniji. U anketnom ispitivanju je sudjelovalo 79 slučajnih ispitanika u Hrvatskoj i 70 slučajnih ispitanika u Sloveniji. Konzumacija krumpira prisutna je u cijelom svijetu tako da su i naše ankete potvrdile njegovu čestu primjenu u Hrvatskoj i Sloveniji.
Krumpir iziskuje puno tehnoloških operacija i mehanizacije što uvjetuje njegovu tržišnu cijenu. Istraživanje je dokazalo da tržišna cijena značajno utječe na potrošnju krumpira, kako u Hrvatskoj tako i u Sloveniji. Slovenci više prakticiraju vlastitu proizvodnju, dok Hrvati u nešto većem postotku kupuju krumpir. Po pripremi krumpira za konzumaciju nema velikih razlika između ispitanika iz Hrvatske i ispitanika iz Slovenije.
Ključne riječi
krumpir; proizvodnja krumpira; anketni upitnik o krumpiru
Hrčak ID:
162612
URI
Datum izdavanja:
5.11.2014.
Posjeta: 2.418 *