Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Uzgoj i potrošnja krumpira u Hrvatskoj i Sloveniji

Stjepan Sito ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Branko Šket ; Šolski center Šentjur
Marjana Koren ; Šolski center Šentjur
Vladimir Džaja ; PIK Vinkovci
Mateja Grubor ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Iva Maletić ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede


Puni tekst: hrvatski pdf 396 Kb

str. 28-35

preuzimanja: 586

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 396 Kb

str. 35-35

preuzimanja: 709

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada je ispitati proizvodnju, konzumaciju i potrošnju krumpira u Hrvatskoj i u Sloveniji. U anketnom ispitivanju je sudjelovalo 79 slučajnih ispitanika u Hrvatskoj i 70 slučajnih ispitanika u Sloveniji. Konzumacija krumpira prisutna je u cijelom svijetu tako da su i naše ankete potvrdile njegovu čestu primjenu u Hrvatskoj i Sloveniji.
Krumpir iziskuje puno tehnoloških operacija i mehanizacije što uvjetuje njegovu tržišnu cijenu. Istraživanje je dokazalo da tržišna cijena značajno utječe na potrošnju krumpira, kako u Hrvatskoj tako i u Sloveniji. Slovenci više prakticiraju vlastitu proizvodnju, dok Hrvati u nešto većem postotku kupuju krumpir. Po pripremi krumpira za konzumaciju nema velikih razlika između ispitanika iz Hrvatske i ispitanika iz Slovenije.

Ključne riječi

krumpir; proizvodnja krumpira; anketni upitnik o krumpiru

Hrčak ID:

162612

URI

https://hrcak.srce.hr/162612

Datum izdavanja:

5.11.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.418 *