Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Sadržaj polifenola u prošeku od hrvatskih autohtonih sorata vinove loze

Darko Preiner ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Jasminka Karoglan Kontić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Edi Maletić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Zvjezdana Marković ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvoSveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Ivana Tomaz ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo


Puni tekst: hrvatski pdf 237 Kb

str. 75-80

preuzimanja: 320

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 237 Kb

str. 80-80

preuzimanja: 326

citiraj


Sažetak

Prošek je desertno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom iz regije Primorska Hrvatska. Tradicionalna tehnologija proizvodnje podrazumijeva vinifikaciju grožđa sa visokim koncentracijama šećera što se postiže njegovim prosušivanjem na trsu ili u kontroliranim uvjetima. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi sadržaj polifenola u prošecima proizvedenih od 10 autohtonih sorata vinove loze koje se tradicionalno koriste u proizvodnji prošeka na području Dalmacije: Babić, Glavinuša, Grk, Lasina, Maraština, Plavac mali, Plavina, Pošip, Prč, Vugava. Utvrđene su značajne razlike između prošeka dobivenih od različitih sorata, ali generalno je sadržaj ukupnih fenola kod bijelih i kod crnih sorata viši nego u redovnim vinima ovih sorata. Sadržaj pojedinačnih fenolnih spojeva također se značajno razlikuje između sorata, a posebno je zanimljiv relativno visok sadržaj resveratrola utvrđen u prošeku proizvedenom od sorata Plavac mali, Babić i Glavinuša.

Ključne riječi

prošek; polifenoli; autohtone sorte vinove loze; vinova loza

Hrčak ID:

162621

URI

https://hrcak.srce.hr/162621

Datum izdavanja:

5.11.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.562 *