Stručni rad
RANO ODBIĆE JARADI
Boro Mioč
; Agronomski fakultet, Zavod za specijalno stočarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Vesna Pavić
; Agronomski fakultet, Zavod za specijalno stočarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Sažetak
U ovom radu navedene su najbitnije značajke odbića jaradi i njegov utjecaj na rast, ponašanje, hranjenje i konzumaciju. Isto tako, ovaj rad nam govori kako odbiće utječe na kvalitetu mesa tek odbijene jaradi. Odbiće je kritična faza u uzgoju jaradi, popraćena smanjenjem ili potpunom stagnacijom prirasta. Intenzitet i trajanje opadanja prirastu, odnosno sam stres odbića izraženiji je u mlađe i laganije jaradi. Da bi stres odbića bio manji, poželjno je jarad u fazi mliječne hranidbe postupno privikavati na hranidbu krutim krmivima (sijenom i koncentratom). Ne preporuča se klanje tek odbijene jaradi zbog izrazito niskog randmana, kao i smanjenja kvalitete mesa, pojava tzv. "suhog trupla". Kao kriteriji za procjenu trenutka odbića, najčešće se primjenjuju dob i tjelesna masa jaradi. Smatra se da je tjelesna masa u vrijeme odbića daleko pouzdaniji kriterij za procjenu trenutka odbića od same dobi jareta.
Ključne riječi
Hrčak ID:
162623
URI
Datum izdavanja:
28.7.1993.
Posjeta: 793 *