Izvorni znanstveni članak
POVEZANOST POLIMORFIZMA B-LAKTOGLOBULINA S MLIJEČNIM PROIZVODNIM OSOBINAMA HRVATSKOG SIMENTALCA II. UTJECAJ GENA
Jasmina Lukač-Havranek
; Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Ino Čurik
; Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Neven Antunac
; Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Dubravka Samaržija
; Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Miroslav Kapš
; Agronomski fakultet, Zavod za specijalno stočarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Sažetak
Istraživanje utjecaj alela β- laktoglobulin lokusa u 195 uzoraka na količinu mlijeka i masti (kg) te sadržaj masti (%) prve laktacije hrvatskog simentalca. Za isti gen lokus procijenjen je udio aditivne u fenotipskoj varijanci. Prosječan efekt supstitucije alela B za A izračunat je gen supstitucijskim modelom. Aditivna genetska varijanca (ơ²ᴀ) istih mliječnih proizvodnih osobina izračunata je formulom ơ²ᴀ =2pqα². Signifikantan prosječan efekt supstitucije alela B za A utvrđen je za količinu mlijeka - 176,648 ± 63,273 (P=0,006), masti - 5,487 ± 2,690 (P=0,043) i sadržaj masti 0,041 ± 0,013 (P = 0,003). Udio aditivne genetske varijance u fonotipskoj varijanci iznosio 4,1% za količinu mlijeka (kg), 2,2% za količinu masti (kg) i 4,9% za sadržaj masti. U ovom radu utvrđena je veća količina mlijeka i masti (kg) za alel A, te viši postotak masti (%) za alel B. Naravno, posebna su daljnja istraživanja koja bi potvrdila dobivene rezultate prije uključivanja β-laktoglobulin alela u selekciju.
Ključne riječi
Hrčak ID:
162650
URI
Datum izdavanja:
20.1.1994.
Posjeta: 952 *