Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 36 No. 4, 2013.
Izvorni znanstveni članak
Primjena fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca u proizvodnji vina iz različith sorti grožđa kutjevačkih vinograda
Borislav Miličević
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Jurislav Babić
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Drago Šubarić
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Emil Petošić
; Zvečevo d.d.
Đurđica Ačkar
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Jasna Čačić
; Gospodarsko-interesnog udruženja proizvođača pića Hrvatske
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi mogućnost proizvodnje vrhunskog vina upotrebom imobiliziranih stanica kvasca. Odabrano je devet dominantih sorti grožđa unutar grupe preporučenih i dopuštenih sorti vinograda Kutjevo, koji se nalaze u istočnom dijelu kontinentalne Hrvatske.
Rezultati su pokazali da sorte Rizling rajnski i Graševina bijela mogu biti označene kao sorte pogodne za proizvodnju vina pomoću imobiliziranih stanica kvasca. One imaju potencijal za proizvodnju vina visoke kvalitete, čak pogodnih i za dulje sazrijevanje. Prema ovom istraživanju sorte Rizvanac bijeli, Pinot sivi, Pinot bijeli, Traminac crveni i Chardonnay daju značajno bolja vina klasičnim postupkom fermenatacije, u odnosu na vina proizvedena postupkom s imobiliziranim stanicama kvasca, pa se stoga ovaj način ne preporuča u proizvodnji vina kod navedenih sorti.
Ključne riječi
imobilizirane stanice kvasca; aroma; sorte grožđa; kvaliteta vina
Hrčak ID:
162821
URI
Datum izdavanja:
17.7.2013.
Posjeta: 1.789 *