Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

ENERGETSKA POLITIKA U EUROPI I NJEN UTJECAJ NA OPSKRBU ELEKTRIČNOM ENERGIJOM

M. W. Kennedy
Z. Stanić



Sažetak

U ovom referatu ističu se tri bitne značajke energetske politike u Zapadnoj Europi: sigurnost opskrbe, utjecaj na okoliš i isplativost.
Posljednjih godina Europska unija je objavila golemu dokumentaciju i direktive o opskrbi energijom s osobitim naglaskom na sljedeća dva glavna aspekta: utvrđivanje i rješavanje nedostataka u funkcioniranju energetskog tržišta Europske unije, te utjecaj proizvodnje i transporta energije na okoliš. Drugi od navedena dva aspekta usmjeren je na promicanje obnovljivih izvora energije.
Nakon kratkog osvrta na dosadašnji razvoj situacije na tom planu, referat opisuje najnovija nastojanja početkom 2007. godine da se definira energetska politika za Europu. Toj je politici cilj ukloniti tržišne probleme koji se uporno javljaju, unaprijediti energetsku učinkovitost i pružati daljnju potporu razvoju obnovljivih izvora energije.
Članak u nastavku također opisuje prepreke što stoje na putu provedbi energetske politike, barem u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju.

Ključne riječi

energetska učinkovitost; energetska politika; europske energetske direktive; europski prijenosni sustav; trgovina emisijama ugljičnog dioksida

Hrčak ID:

15839

URI

https://hrcak.srce.hr/15839

Datum izdavanja:

30.6.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.440 *