Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Primjena suvremenih tehnologija kontrolirane atmosfere u čuvanju voća

Sandra Voća ; Zavod za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Jana Šic Žlabur ; Zavod za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Stjepan Pilestić
Nadica Dobričević
Ante Galić


Puni tekst: hrvatski pdf 360 Kb

str. 26-36

preuzimanja: 2.160

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 360 Kb

str. 37-37

preuzimanja: 475

citiraj


Sažetak

Voćne kulture karakteristične po svom visokom sadržaju antioksidacijskih spojeva, ali i velikoj količini vode, zahtijevaju posebne uvjete tijekom perioda skladištenja, prvenstveno zbog održavanja nutritivnih i senzoričkih kvaliteta takvih plodova. Da bi period skladištenja voćne kulture bio što uspješniji, voćnu vrstu odmah nakon berbe potrebno je pripremiti, ovisno o vremenskom periodu skladištenja. Posljednjih nekoliko godina razvijaju se i posebne tehnike pripreme i skladištenja voćnih vrsta, a one uključuju promjenu sastava atmosfere u kojoj se neka vrsta skladišti, s glavnim ciljem produženja vijeka trajanja, ali i održavanja vanjskog izgleda, nutritivnih i senzoričkih kvaliteta voćnih plodova. U ovom preglednom radu opisani su temeljni zahtjevi voćnih vrsta za skladišnim uvjetima, tehnologija predčuvanja plodova voća, primjereni rashladni sustavi te suvremeni principi skladištenja voćnih plodova u uvjetima modificirane i kontrolirane atmosfere.

Ključne riječi

tehnologija predčuvanja voća; pakiranje u modificiranoj atmosferi; kontrolirana atmosfera

Hrčak ID:

163011

URI

https://hrcak.srce.hr/163011

Datum izdavanja:

19.12.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.819 *