Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja

Tihomir Moslavac ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Andrija Pozderović ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Anita Pichler ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Milica Vilušić ; Tehnološki fakultet, Univerzitet u Tuzli
Aleksandra Tomić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 154 Kb

str. 96-105

preuzimanja: 295

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 154 Kb

str. 105-105

preuzimanja: 491

citiraj


Sažetak

Mikrovalno zagrijavanje moderna je i široko primjenjivana metoda za pripremanje hrane. U ovom radu istraživan je utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost hladno prešanog suncokretovog ulja, visokooleinskog suncokretovog ulja te njihovih smjesa. Biljna ulja zagrijavana su u mikrovalnoj pećnici kod različite snage u vremenu od 5 minuta. Također, uzorci su zagrijavani u mikrovalnoj pećnici kod snage 300 W u različitim vremenima trajanja. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja tijekom mikrovalnog zagrijavanja. Visokooleinsko suncokretovo ulje ima bolju stabilnost prema oksidaciji upravo zbog visokog udjela oleinske kiseline. Dodatkom visokooleinskog suncokretovog ulja u hladno prešano ulje dolazi do promjene oksidacijske stabilnosti smjese ulja. Primjenom veće snage i vremena trajanja mikrovalnog zagrijavanja dolazi do većeg oksidacijskog kvarenja ispitivanih ulja.

Ključne riječi

suncokretovo ulje; oksidacijska stabilnost; mikrovalno zagrijavanje

Hrčak ID:

163053

URI

https://hrcak.srce.hr/163053

Datum izdavanja:

9.8.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.753 *