Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 35 No. 3, 2012.
Izvorni znanstveni članak
Kemijski sastav eteričnih ulja biljke Artemisia vulgaris dobivenih različitim tehnikama ekstrakcije
Borislav Miličević
; Zvečevo dd
Jurislav Babić
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Drago Šubarić
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Đurđica Ačkar
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Radoslav Miličević
; Visoka škola za sigurnost Zagreb
Emil Petošić
; Zvečevo dd
Antun Jozinović
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Sažetak
Pelin Artemisia absinthium L., aromatična je biljka koja pripada porodici Asteraceae. Eterično ulje pelina sadrži široki spektar bioaktivnih kemijskih spojeva koji imaju široku primjenu u prehrambenoj, kemijskoj industriji, medicini i drugdje. Od 19. stoljeća kontroverzna rasprava vodi se oko karakteristika komponenata eteričnih ulja biljke pelina Artemisia absinthium L., Artemisia vulgaris L., Salvia officinalis i drugih, koji se obično koriste u procesu proizvodnje alkoholnih pića. Tako je ovo istraživanje provedeno da bi se identificirao kemijski sastav eteričnih ulja pomoću plinske kromatografije dobivenih različitim tehnikama ekstrakcije (tekuće-tekuće, hidrodestilacije, superkritične ekstrakcije te pomoću mikrovalova) iz biljke pelin Artemisia vulgaris L. Identificirano je ukupno 40 različitih komponenti u eteričnom ulju pelina. Osim toga, rezultati su pokazali da je udio neprihvatljive razine nekih tvari, kao što su α-thujone i β-thujone, bio najmanji u uzorcima koji su dobiveni postupkom mikrovalne ekstrakcije, a njihov sadržaj je iznosio 9,86% (w / w), odnosno 11,28% (w / w).
Ključne riječi
Artemisia absinthium; eterično ulje; ekstrakcija
Hrčak ID:
163063
URI
Datum izdavanja:
6.6.2012.
Posjeta: 2.635 *