Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj ekstrakta zelenog čaja i ružmarina na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja

Tihomir Moslavac ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Andrija Pozderović ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Anita Pichler ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Milica Vilušić ; Tehnološki fakultet, Univerzitet u Tuzli
Đani Benčić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Olivera Dominković ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 329 Kb

str. 50-58

preuzimanja: 291

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 329 Kb

str. 58-58

preuzimanja: 355

citiraj


Sažetak

Oksidacija lipida prepoznata je kao glavni problem u jestivim uljima, ona uzrokuje promjenu kemijskih, senzorskih i nutritivnih svojstava. U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa ekstrakta ružmarina i ekstrakta zelenog čaja u udjelima 0,1% na oksidacijsku stabilnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja i visokooleinskog suncokretovog ulja te njihovih smjesa. Oksidacijska stabilnost biljnih ulja, s dodanim oksidansom i bez njega, istraživana je primjenom Oven testa. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja tijekom četiri dana trajanja testa. Visokooleinsko suncokretovo ulje ima bolju stabilnost prema oksidaciji upravo zbog visokog udjela oleinske kiseline. Rezultat istraživanja pokazuje da veću antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt ružmarina OxyLess CS u odnosu na StabilEnhance OSR i ekstrakt zelenog čaja.

Ključne riječi

biljna ulja; oksidacijska stabilnost; prirodni antioksidansi; Oven test

Hrčak ID:

163126

URI

https://hrcak.srce.hr/163126

Datum izdavanja:

16.12.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.485 *