Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Usporedba različitih tehnika prorjeđivanja cvjetova i plodova jabuke

Ivan Stupnišek ; Studij Ekološke poljoprivrede i agroturizma
Goran Fruk ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za voćarstvo
Tomislav Jemrić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za voćarstvo


Puni tekst: hrvatski pdf 84 Kb

str. 12-16

preuzimanja: 653

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 84 Kb

str. 16-16

preuzimanja: 275

citiraj


Sažetak

Jabuka je jedna od najvažnijih voćnih vrsta, i na tržištu je dostupna tijekom cijele godine. Potrošači sve više pozornosti pridaju kakvoći ploda i načinu proizvodnje te je tome potrebno posvetiti više pažnje. Prorjeđivanje cvjetova i plodova jabuke važno je za postizanje tržišne kakvoće plodova. Ono se provodi kemijskim sredstvima ili ručno. Osim postizanja optimalne kakvoće plodova, prorjeđivanje plodova poboljšava diferencijaciju rodnih pupova za sljedeću vegetaciju. U ovom radu uspoređuju se prednosti i nedostaci mehaničkog, kemijskog prorjeđivanja cvjetova i plodova jabuka s naglaskom na ekološki prihvatljiva sredstva i postupke.

Ključne riječi

prorjeđivanje plodova; prorjeđivanje cvjetova; mehaničko; ručno; kemijsko; ekološki prihvatljivo

Hrčak ID:

163133

URI

https://hrcak.srce.hr/163133

Datum izdavanja:

8.11.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.825 *