Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 34 No. 4, 2011.
Izvorni znanstveni članak
Utjecaj komercijalnih kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) na antocijanski profil vina Teran i Cabernet sauvignon
Tomislav Plavša
; Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
Karin Kovačević-Ganić
; Prehrambeno tehnološki fakultet
Sažetak
Antocijani su pigmenti crvene boje smješteni uglavnom u kožici bobice crvenog grožđa te pridonose boji crvenih vina. Njihova koncentracija u vinima ovisi o: sorti, području uzgoja, tehnikama vinifikacije. Najzastupljeniji antocijan u vinima proizvedenim od grožđa Vitis vinifera L. je u pravilu malvidin-3- monoglukozid. Utjecaj na ekstrakciju i degradaciju antocijana mogu imati i Saccharomyces cerevisiae kvasci. Identifikacija antocijana u vinima Teran i Cabernet sauvignon berbe 2009. provedena je tehnikom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti. Istraživan je utjecaj tri komercijalna Saccharomyces cerevisiae kvasca (Uvaferm BDX, D254 i Fermol Premier Cru) na koncentraciju antocijana. Rezultati istraživanja pokazali su da kvasci Uvaferm BDX i D254 ekstrahiraju više aciliranih i neaciliranih antocijana.
Ključne riječi
antocijan; vino; Teran; Cabernet sauvignon; Saccharomyces cerevisiaepokusi
Hrčak ID:
163241
URI
Datum izdavanja:
20.7.2011.
Posjeta: 1.776 *