Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Nova vina i vinogradi u republici Hrvatskoj

Ivana Alpeza ; HCPHS, Zavod za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo, Zagreb
Branka Mihaljević ; HCPHS, Zavod za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 300 Kb

str. 80-88

preuzimanja: 316

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 300 Kb

str. 88-88

preuzimanja: 832

citiraj


Sažetak

Tradicija vinarstva u RH, od najistočnijeg vinogorja Iloka, preko istarskih vinogorja, pa do krajnjeg južnog vinogorja Konavle, podrazumijeva proizvodnju sortnih vina. Podizanje novih nasada i uvođenje novih sorata rezultira i brojnim novim vinima, u skladu sa zakonodavnim okvirom. Ekološki uvjeti klime, prvenstveno temperatura i količina padalina, značajni za uzgoj i osiguranje tehnološke kakvoće grožđa kao baze za proizvodnju kvalitetnog vina, mijenjaju se. Sukladno tome, nakadašnje granice uzgoja pojedinih sorata vinove loze (Vitis vinifera) definitivno se brišu, sortiment se pomiče od juga prema sjeveru, a u konačnoj kakvoći vina presudnu ulogu igra znanje i prilagodba novim uvjetima. Sortna su vina i dalje vodeći „brendovi“ u hrvatskoj proizvodnji, a uz vrhunska vina s ograničenih područja, koja baštinimo kao neupitna za proizvodnju vina ponajbolje kakvoće, sve je veći broj novih vina, novih sorata na novim područjima, koja se također odlikuju izvrsnom kakvoćom.

Ključne riječi

vinogradi; nove sorte; nova vina; kakvoća

Hrčak ID:

163332

URI

https://hrcak.srce.hr/163332

Datum izdavanja:

14.12.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.047 *