Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 33 No. 1, 2010.
Izvorni znanstveni članak
Utjecaj malča na razvoj korova i fizičke osobine tla
Slavica Dudaš
; Veleučilište u Rijeci, Poljoprivredni Odjel Poreč
Friedrike Kaufmann
; Humboldt Universität zu Berlin, Institut für Gartenbauwissenschaften
Sažetak
Primjena malča u proizvodnji povrća od višestruke je koristi: zaštićuje se površina tla od isušivanja, smanjuje se evaporacija i gubitak vlage iz tla, onemogućava se razvoj korova, utječe na temperaturu tla. Cilj istraživanja bio je ispitati efekte primjene malč folija na zakorovljivanje i fizičke karakteristike tla u višegodišnjem nasadu šparoga. Podaci iz pokusa statistički su obrađeni analizom varijanci i LSD testom na pragu značajnosti P<0,05. Primjenom malča uspješno se regulira zakorovljenost u višegodišnjem nasadu. Malč folije su pozitivno djelovale na vodni režim tla i zabilježena je viša vlažnost tla u odnosu na golo tlo. Crna sintetska folija djelovala je pozitivno na temperaturni režim. Temperature tla ispod papirne folije bile su iste ili djelomično niže u odnosu na golo tlo.
Ključne riječi
papirni malč; sintetski crni PP malč; fizičke osobine tla
Hrčak ID:
163388
URI
Datum izdavanja:
26.2.2010.
Posjeta: 1.977 *